Bedrijfsoverdracht

Misschien denk je er al over na, misschien ligt het voor je nog in de verre toekomst. Het overdragen van je bedrijf. Bij Visser & Visser werken adviseurs die zijn gespecialiseerd in bedrijfsoverdracht in verschillende sectoren, van transportbedrijven tot agrarische ondernemingen. Tijdig voorsorteren is in alle gevallen van belang!

Bedrijfsopvolgingsregeling

Wat wil je verkopen en wat wil je behouden? Denk hierbij aan het onroerend goed, beleggingen of persoonlijke verplichtingen zoals een lijfrenteverplichting. Wij helpen je de meest optimale route uit te stippelen om te komen tot jouw ideale situatie. Een overdracht met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling kan in totaal tot acht jaar in beslag kan nemen. Tijdige planning is dus noodzakelijk. Gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling bespaar je behoorlijk wat schenk- of erfbelasting. Afhankelijk van je situatie is de vrijstelling bij bedrijfsoverdracht namelijk tot 100% van de waarde van de onderneming. Je wilt uiteraard niet onnodig veel belasting betalen bij de bedrijfsoverdracht. Geld wat in de onderneming blijft kan immers weer gebruikt worden om het bedrijf verder te laten groeien.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie

Uiteraard is het – zeker bij overdracht binnen de familie – belangrijk om alle betrokkenen op één lijn te krijgen. Niet alleen de fiscale gevolgen dienen optimaal te zijn, ook het menselijk aspect speelt een rol. Houden de ouders voldoende over voor de toekomst, rekening houdend met verandering in pensioenopbouw? Is alles goed geregeld voor een vliegende start voor de opvolger(s)? Maar ook: hoe is de positie voor eventueel overige familieleden? Kunnen zij zich vinden in de bedrijfsoverdracht en de waardering van het bedrijf? Het laatste wat je wilt is gedoe binnen de familie.

Neem dus tijdig contact op één van onze specialisten om jouw bedrijfsoverdracht op een goede manier vorm te geven.

Hoe kan Harold jou helpen?

Mr. Harold van den Berge
Partner
+31 622 229 109