Opvolging in familiebedrijf

Een bedrijfsovername, overdracht, verkoop of fusie vormt vaak een van de meest spannende momenten in de levensloop van een onderneming. Het heeft impact op alle facetten van het bedrijf, van de ondernemers en medewerkers tot andere belangrijke aspecten. Voor een familiebedrijf is zo'n opvolging doorgaans nog ingrijpender. Hoe kun je dan zorgen dat dit proces soepel verloopt?

Bij Visser & Visser hebben we de afgelopen jaren honderden opvolgingen binnen familiebedrijven begeleid, wat uitgegroeid is tot een van onze specialismen waarmee we ondernemingen en ondernemers vooruit helpen. Telkens weer merken we de grote behoefte aan specialistische begeleiding bij dit proces. Terwijl een bedrijfsoverdracht van een 'regulier' bedrijf al intensieve zorg en begeleiding vereist, brengt de opvolging in een familiebedrijf nog een hele andere dynamiek met zich mee: die van het familiesysteem.

Harmonie is leidend

Een lange termijn visie

Psychosociaal en financieel

Altijd vooruit

Ondanks dat er bij de opvolging in een familiebedrijf veel kritieke zaken spelen die aandacht vragen, is zo'n opvolging natuurlijk ook een schitterend scharniermoment in het bestaan van het bedrijf. De ervaring van Visser & Visser leert dat betrokken begeleiding, een goede fasering en een open dialoog van zo’n opvolging natuurlijk ook een hele mooie stap vooruit is. Door steeds met elkaar in gesprek te blijven, duidelijke go/nogo-momenten in te bouwen en zorgen en waardering naar elkaar uit te spreken blijven alle partijen nauw bij elkaar betrokken en dat is een voorwaarde voor het behoud van de harmonie die zo belangrijk is.

Specialistische ondersteuning 

Opvolging binnen een familiebedrijf lijkt vaak vanzelfsprekend, maar niet iedereen heeft het aangeboren talent om een familiebedrijf te leiden, medewerkers te managen en strategische beslissingen te nemen. Bij Visser & Visser hebben we gezien dat dit soort situaties zich voordoet bij veel van de opvolgingen die we hebben begeleid. Daarom hebben we het platform voor ondernemerschap. Hier begeleiden we in samenhang ondernemers bij diverse ontwikkelingen, variërend van coaching, assessments en leiderschapstrainingen tot het adviseren over vermogensplanning, fiscaal-juridische structuren en het ontwikkelen van bedrijfsstrategieën.

Cases

In de praktijk

Onverwachte wending tijdens het proces

Succesvolle Bedrijfsopvolging bij Van Tuijl Feed Enrichment

In de praktijk

Hoe kan Visser & Visser jou helpen?

Opvolging binnen een familiebedrijf is een cruciaal moment met uitdagingen en kansen. Bij Visser & Visser hebben we honderden familiebedrijven begeleid tijdens dit proces. We begrijpen de complexiteit ervan en streven naar harmonie en gestructureerde overdrachten. Met gespecialiseerde ondersteuning helpen we ondernemers bij alle aspecten van opvolging, van psychosociale en financiële overwegingen tot strategische planning en leiderschapsontwikkeling. Samen werken we aan een succesvolle toekomst, generatie na generatie.