Familiebedrijf: SunCircle

zondag 01 oktober 2023

Samen een familiebedrijf runnen, is soms best een uitdaging

SunCircle in Barneveld is een echt familiebedrijf. Zonen Johan en Theo van Huigenbos leerden het vak van hun vader en namen in 2011 het bedrijf in zonwering en rolluiken van hem over. Sindsdien timmeren ze samen aan de weg. Ze hebben grootste groeiplannen en worden hierin bijgestaan door Visser & Visser.

Het zoontje van de baas

Acht jaar was Theo toen hij op zijn fietsje rondreed in het bedrijf van zijn vader. De werknemers in de zonweringsfabriek zagen de jongste zoon van hun werkgever graag komen. Hij haalde immers snoep en shag voor hen. De boodschappenjongen profiteerde ook: Hij mocht het wisselgeld van de boodschappen houden.

‘Het zoontje van de baas’ is intussen 34 en samen met zijn broer Johan (38) eigenaar van het bedrijf. Na zijn handelsopleiding kwam Theo direct in de zaak van zijn vader werken. “Ik heb het vak van onderaf geleerd. Eerst in de productie, daarna op kantoor.”

Van kippen vangen tot lassen

Broer Johan had tijdens zijn studie diverse bijbaantjes. “Van kippenvanger tot lasser, ik was het allemaal. Ik wist niet goed wat ik wilde. Op een dag zei mijn vader dat hij een leuke uitdaging voor me had. Hij wilde zijn zaak in zonwering uitbreiden met rolluiken. Of ik de productie daarvan wilde gaan doen. Ik zei ja.” Ook Johan startte in de productie, deed vervolgens productontwikkeling en engineering en was daarna actief in de verkoop. Ook werd hij aandeelhouder in de zaak, net als zijn broer. “Elk begonnen met een zesde en intussen samen 100% eigenaar van SunCircle.”

‘Van fouten maken leer je’

“Samen een familiebedrijf runnen is soms best een uitdaging”, vertelt Johan. ”Je ziet elkaar elke dag. Daarnaast heeft onze vader een vrij sterke eigen mening. In de tijd dat we net aandeelhouder waren, zei hij regelmatig tegen ons: dat gaat niet lukken. Vaak had hij gelijk. Soms lukte het wel. Maar als het niet lukte, was er nooit gezeur achteraf. Hij liet ons gewoon onze fouten maken. Die vrijheid heb ik altijd gewaardeerd. Van fouten maken, leer je immers.”

Splitsing van het bedrijf

In 2010 namen Theo en Johan de zaak volledig over van hun vader. “Vader had een zonweringsbedrijf overgenomen waarmee hij massaproductie wilde gaan draaien. Theo en ik wilden liever SunCircle in de huidige opzet voortzetten.” Visser & Visser stond het familiebedrijf bij in deze periode. Johan blikt terug: “De adviesgesprekken met Visser & Visser waren heel waardevol voor ons. Ze voelden goed aan dat wij een andere weg in wilden slaan dan onze vader. Splitsen is dan verstandig. Visser & Visser hielp tijdens de overname en bij de financiering. Dat is allemaal heel goed verlopen. Vader had zijn uitdaging met zijn nieuwe bedrijf en wij gingen ons meer richten op specialistisch maatwerk voor dealers. Het voelde meteen goed na de splitsing. We werken overigens nog wel samen. Met elk onze eigen producten en engineering. Vader koopt nu zaken bij ons in.”

De zaak loslaten op de juiste manier

Jaap van Beek is partner bij Visser & Visser. Hij heeft dagelijks te maken met familiebedrijven en is voor SunCircle sparringpartner op strategisch gebied. “Het is heel mooi dat de samenwerking tussen vader en zoons er nog is. Dat zie je lang niet altijd na een splitsing. Dat heeft dan vaak met emoties te maken. Jullie vader heeft de zaak echt op een goede manier losgelaten. Hij ziet dat jullie zaak goed loopt en komt niet meer over de vloer. Zijn eigen bedrijf heeft zich ook positief ontwikkelt. Dat is fijn.”stry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

“Het is belangrijk dat iedereen binnen een familiebedrijf kan doen waar hij zich goed bij voelt. Soms betekent dat keuzes maken en focussen op wat anders. Als dat in goed overleg gaat, is dat voor iedereen een goede stap”
– Jaap

Verandering op de werkvloer

Johan vertelt dat er op de werkvloer voor hem en Theo veel veranderde na de splitsing. “Voorheen was het zo dat het personeel wel naar ons luisterde, maar als vader kwam, dan luisterden ze opeens alleen naar pa. Nu kwam er ruimte voor ons om ons verder te ontwikkelen. En het was best een pittige tijd.”

Jaap beaamt dat. Hij vertelt dat de broers hard aan de bak moesten om de zaken op de rit te krijgen. “Ze kochten zich in net voor de crisis. Daarna stortte de huizenmarkt in en dat was voelbaar in de productie. We hebben continu gekeken wat efficiënter kon. Op enig moment voerden we het gesprek over de toekomst en zei ik tegen de broers: volgens mij zijn jullie toe aan de volgende stap.

Johan knikt: “Klopt. Dat hielp ons rust inbouwen en te gaan focussen. Het hielp dat hij zei: fijn dat we hier nu staan samen, maar het is goed om nu te kijken wat jullie in de toekomst willen. Wat wordt de volgende stap in de markt? En in de eigen organisatie? Wat zijn jullie doelstellingen en waar willen jullie naar toe? Die vragen zijn we samen gaan invullen.”

Plannen voor de komende jaren

Johan en Theo hebben intussen de weg ingezet voor groei. “Voor de komende 5 jaar hebben we plannen gemaakt waar we heen willen. Die zijn best uitdagend, maar wel heel leuk. Voorheen leverden wij bijvoorbeeld alleen producten aan onze dealers. Voortaan doen we ook samen de marketing. We hebben ons dus ook online meer zichtbaar gemaakt, onder meer via social media. Op alle kanalen proberen we nu onze dealers zo goed mogelijk te ondersteunen. We doen het uit onze naam. We merken dat dit voor meer binding met ons bedrijf zorgt. Vroeger was SunCircle alleen een product, nu is het ook een marketingpartner. Verder gaan we ons richten op productontwikkeling en hebben we een extra binnendienst medewerker aangenomen om ons als specialist meer bekend te maken bij bouwbedrijven. Mooie plannen dus!”

Een neutrale partner in een familiebedrijf

Jaap vindt het mooi om te zien hoe enthousiast Johan vertelt over alle strategische plannen. “Het is mijn taak om te kijken naar hoe SunCircle verder kan groeien. En naast die strategische stappen kijk ik ook mee naar wat ze voor de toekomst moeten regelen: het pensioen voor een DGA, de verdeling privé/bedrijf, andere aandeelhouders, moet je producten apart zetten, qua productontwikkeling wat doe je met intellectueel eigendom, et cetera.”

Johan erkent hoe belangrijk het is om de verhouding tussen privé en zakelijk goed te regelen. “Je moet verder kijken dan je bedrijf. Je bent ook familie. En hoewel we in een familiare sfeer samenwerken, knettert het hier heus weleens. Theo en ik zijn heel verschillend. Maar het een mag niet te koste gaan van het ander. Daarom is het goed om vanuit een strategie te werken en je te laten begeleiden door een externe, neutrale partner zoals Visser & Visser. Zo blijft de onderlinge relatie goed. En met Jaap is het ook prettig samenwerken. Hij denkt aan alles en weet overal iets van of zoekt het uit. Hij is echt betrokken. Soms is het net familie”, lacht Johan.

Waar kunnen we jou bij helpen?