Succes in een sector vol uitdagingen

dinsdag 02 juli 2024

“Een peer moet de zee kunnen ruiken”, stelt Martijn Slabbekoorn, eigenaar van fruitteeltbedrijf Slabbekoorn Fruit. Het is niet voor niets dat Zeeland per oppervlakte de meeste perenteelt van Nederland heeft. De Zeeuwse kleigrond en het Zeeuwse klimaat doen het blijkbaar goed voor mooie fruitrassen. Slabbekoorn Fruit is een familiebedrijf in Kapelle dat zich al zes generaties toelegt op de teelt van appels en peren. Onder leiding van Martijn en Jessica Slabbekoorn blijft het bedrijf steeds bezig met de vraag hoe het beter kan voor de toekomst. En dat doen ze samen met Visser & Visser.

Het ondernemen is waar Martijn het liefst mee bezig is. “Ik geniet van de variatie en diversiteit in het werk, geen dag is hetzelfde binnen dit bedrijf. Je bent met mensen bezig, met gewassen, met chemie, biologie, techniek en administratie.” Dat laatste kost tot Martijns spijt wel steeds meer tijd. “De administratieve regeldruk is de laatste vijf jaar bijna verdubbeld. We worden gedwongen om steeds meer tijd te besteden aan papierwerk en regelgeving, wat de ruimte om echt te ondernemen beperkt.”

Voorop lopen

Daarnaast is er de onzekerheid rondom het landbouwbeleid, beïnvloed door publieke opinie en politieke besluitvorming, wat het moeilijk maakt om lange-termijn-beslissingen te nemen. Ondanks deze uitdagingen blijft Martijn optimistisch en vastberaden om zijn bedrijf verder te ontwikkelen en voorop te blijven lopen in de sector. “Innovatie zit in ons DNA. Mijn vader en oom waren al pioniers in de sector, met vroege innovaties zoals ULO-bewaring, druppelbevloeiing en nachtvorstberegening. Wij werkten nauw samen met Wageningen Universiteit om ziektes te voorspellen en implementeerden daarmee technologieën die vernieuwend waren voor die tijd.”

Innovatie staat nog steeds voorop in de huidige bedrijfsvoering onder leiding van Martijn. Het bedrijf was PPL (Proeftuin voor Precisielandbouw)-teler, een initiatief vanuit het Ministerie van Landbouw om innovatie binnen de sector te versnellen en nieuwe technieken te testen. “Dat hebben we met beide handen aangepakt. We zijn altijd bezig met vooruitgang en stellen onszelf de vraag waarom doen we iets op een bepaalde manier en hoe kan het beter. Vooraf aan onze deelname aan het innovatieproject liepen gesprekken met een spuitenfabrikant voor een GPS-gestuurde spuittechnologie in combinatie met gewassensoren. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat er alleen wordt gespoten waar nodig, wat leidt tot 20% besparing op gewasbeschermingsmiddelen en vermindering van emissie. Onze robots kunnen bomen scannen en precies spuiten waar nodig, wat zowel milieuvriendelijk als kostenefficiënt is.” Met innovaties als deze is Slabbekoorn Fruit een bedrijf dat vooroploopt in de sector.

Altijd vooruit met Visser & Visser

Vanaf 2016 komt het bedrijf in een stroomversnelling en groeit in de jaren die volgen van 25 naar ongeveer 70 hectare door onder andere verschillende overnames. Hoe zorg je ervoor dat je in control blijft over je bedrijfsvoering, en dat je de focus kunt houden op je processen? Voor Martijn is onderdeel van het succes de samenwerking met Henk Verheuvel, accountant bij Visser & Visser. “Als jonge ondernemer moet je altijd toekomstgericht zijn. Zeker in de hardfruitsector is het belangrijk om vooruit te kijken. Ondernemen doe je deels op gevoel, maar beslissingen nemen op basis van data is misschien nog wel belangrijker. Ik zie dat Visser & Visser een partner is die meegroeit op het gebied van digitalisering. Het is goed om inzicht te hebben en dashboards die je informatie geven waarop je kunt sturen. Daarnaast kent Henk ons bedrijf goed omdat hij al lang met ons meeloopt. Ik hoef hem niks uit te leggen, hij begrijpt onze bedrijfsvoering en heeft ons uitstekend begeleid tijdens de overname en uitbreiding van ons bedrijf." Henk voegt hieraan toe: “Bij Visser & Visser streven we ernaar om onze klanten te ondersteunen met up-to-date kennis en innovatieve oplossingen. Voor Slabbekoorn Fruit hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan digitale oplossingen en kengetallen om de bedrijfsvoering inzichtelijker en efficiënter te maken.”

Specialiseren

Martijn gelooft sterk in specialisatie en heeft ervoor gekozen zich volledig te richten op fruitteelt, in plaats van te diversifiëren naar plattelandscampings of landwinkels zoals sommige collega-fruittelers doen. Hij legt uit: “Ik blijf liever ver bij dat soort extra projecten vandaan. Je moet je specialiseren in datgene wat je doet en dat goed doen. Als ik mijn brood niet kan verdienen met mijn core business, dan stop ik ermee.” Maar voorlopig is dat niet het geval. Dankzij de focus op innovatie en duurzaamheid en de vastberadenheid om altijd vooruit te blijven kijken, is Slabbekoorn Fruit een mooi voorbeeld van succes in een sector vol uitdagingen.

Aanspreekpunt
Henk Verheuvel
Accountant