Vouchers, zoals cadeaubonnen, boekenbonnen en dinercheques, geven de consument het recht om tegen inwisseling een bepaald product of dienst te ontvangen. Met ingang van 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels omtrent het moment waarop de btw op cadeaubonnen (vouchers) moet worden afgedragen. Als ondernemer valt hier enig voordeel te behalen!

De oude regeling

Voorheen werden vouchers aangemerkt als waardepapier en was de btw verschuldigd op het moment dat deze werd ingewisseld. Bij waardebonnen blijft de btw verschuldigd op het moment dat deze wordt verzilverd. 

Voucherregeling per 1 januari 2019

De nieuwe voucherregeling voor de btw maakt een onderscheid in vouchers voor enkelvoudig gebruik (single purpose vouchers) en vouchers voor meervoudig gebruik (multi purpose vouchers). Dit onderscheid bepaalt het moment waarop de btw op vouchers verschuldigd is. Daarnaast gelden nog aparte regels bij de verstrekking van waardebonnen of zegels. 

Vouchers voor enkelvoudig gebruik

Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik staat op het moment van verkoop van de voucher al vast welk product (of dienst) kan worden gekocht met de voucher. Omdat de plaats, de aard en het btw-tarief al vaststaan op het moment dat de voucher wordt uitgegeven, moet volgens de nieuwe regelgeving op het moment van verkoop van de voucher de btw worden berekend.


Heeft u als ondernemer vouchers uitgegeven voor 1 januari 2019 en zijn deze voor deze datum nog niet ingewisseld? U kunt er in dit geval voor kiezen de vouchers in uw eerste aangifte omzetbelasting van 2019 te behandelen alsof deze op 1 januari 2019 zijn verkocht. Het aantal vouchers dat nog niet is gebruikt, stelt u vast aan de hand van de historische gegevens van de afgelopen drie jaren. Dit kan voordelig zijn in het geval u voorspelt dat het werkelijk aantal vouchers dat wordt ingewisseld hoger zal liggen dan in de voorafgaande jaren het geval is geweest.

Vouchers voor meervoudig gebruik

Bij een voucher voor meervoudig gebruik is op het moment van verkoop van de voucher nog niet duidelijk welk goed of dienst kan worden aangeschaft met de voucher. Er kunnen dus meerdere producten worden aangeschaft die met een verschillend tarief zijn belast. Het logische gevolg hiervan is dat de btw pas is verschuldigd op het moment dat de voucher wordt gebruikt.

Dat bij verkoop van de voucher nog niet duidelijk is welke producten zullen worden aangeschaft betekent overigens niet automatisch dat sprake is van een voucher voor meervoudig gebruik.

Voorbeeld

Met de voucher kunnen verschillende producten worden aangeschaft tot een totale waarde van € 50. De producten die tot de keuzemogelijkheid behoren, zijn allemaal belast tegen een btw-tarief van 21%. In dit geval is op voorhand al duidelijk wat de btw-gevolgen zullen zijn, ondanks dat nog niet zeker is welke producten precies zullen worden aangeschaft. Het btw-tarief staat al vast en ook het bedrag waarover moet worden geheven is bekend, namelijk € 50. In dit geval is dus geen sprake van een voucher voor meervoudig gebruik.

Aparte regels voor waardebonnen

Waardebonnen, ook wel zegels of kortingsbonnen genoemd, vallen niet onder de nieuwe regelgeving voor vouchers voor zover bij inwisseling een bedrag moet worden bijbetaald. In dit geval is de btw pas verschuldigd op het moment dat de waardebon wordt ingewisseld.

Zijn de waardebonnen inwisselbaar zonder bijbetaling, dan is de nieuwe voucherregeling wel van toepassing.

Trek uw voordeel als ondernemer

Als ondernemer kunt u uw voordeel uit de nieuwe regelgeving trekken door vouchers voor meervoudig verbruik te verkopen. Op deze manier kan de heffing van btw worden uitgesteld naar het moment waarop van de voucher gebruik wordt gemaakt. Uit uw administratie moet blijken of sprake is van een voucher voor enkelvoudig of meervoudig gebruik, of van een waardebon. Het is dus van belang dat de administratie van de verkoop op de juiste manier verloopt.

Heeft u vragen over de nieuwe regelgeving voor vouchers?
Neem voor al uw vragen contact op met één van uw contactpersonen bij Visser & Visser belastingadviseurs.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur