Branchegroep Agri

Ik denk aan bedrijfsoverdracht

Misschien denkt u er al over na, misschien ligt het voor u pas in de verre toekomst, maar er komt een moment dat u het bedrijf over zal dragen. Dat kan binnen de familie of (juist) niet. Een bedrijfsovername in de agrarische sector vraagt net wat anders dan een ‘reguliere’ bedrijfsoverdracht. Vaak gaat het om een grote waarde aan vermogen, maar dient er tevens te worden gekeken naar de verdiencapaciteit van de onderneming.

 

Bedrijfsopvolgingsregeling

Belangrijk is dat u tijdig nadenkt over de te maken keuzes. Wat wilt u eigenlijk verkopen en wat wilt u behouden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onroerend goed, aan beleggingen of aan persoonlijke verplichtingen zoals een lijfrenteverplichting. Kortom, wat is voor u optimaal na bedrijfsoverdracht? En hoe komen we daar, wat is de fiscaal optimale route om daar te komen? Realiseer u daarbij dat een overdracht met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in totaal tot acht jaar in beslag kan nemen – tijdige planning is dus noodzakelijk. Gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling bespaart u echter behoorlijk wat schenk- of erfbelasting: afhankelijk van de situatie is de vrijstelling bij bedrijfsoverdracht namelijk tot 100 % van de waarde van de onderneming. U wilt natuurlijk niet onnodig veel belasting betalen bij de bedrijfsoverdracht. Geld wat in de onderneming blijft kan immers weer gebruikt worden om het bedrijf verder te laten groeien.

 

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Uiteraard is het – zeker bij overdracht binnen de familie – belangrijk om iedereen op één lijn te krijgen. Niet alleen de fiscale gevolgen dienen optimaal te zijn, ook het menselijk aspect dient aan bod te komen. Houden de ouders voldoende over voor de toekomst, rekening houdend met wellicht minder of geen pensioenopbouw? Is de bedrijfsoverdracht voor het kind reëel zodat het kind een goede start kan maken? Maar ook; hoe is de positie voor de andere kinderen, kunnen zij zich vinden in de bedrijfsoverdracht en de waardering van het bedrijf? Het laatste wat u wilt is gedoe binnen de familie.

Neem dus tijdig contact op één van onze specialisten om uw bedrijfsoverdracht op een goede manier vorm te geven. Wij hebben de juiste kennis en collega’s in huis om dit voor u mogelijk te maken en goed te begeleiden. 

 

Visser & Visser in de praktijk

Ondernemers aan het woord

Specialismen

Deze branches kennen onze financiële experts van binnen en van buiten

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur