Belastingheffing gaat maar door, en zo ook de veranderingen! Ook voor de dga en zijn BV is er de afgelopen jaren veel veranderd. Eerst werd de dividendbelasting afgeschaft, maar toen toch weer niet. Ook werden de tarieven verhoogd, maar daarna ook weer verlaagd. En vergeet ook niet de wijzigingen in de vennootschapsbelastingtarieven. Maakt u gebruik van coronamaatregelen of bent u in het buitenland actief? Let dan ook nog eens op aanvullende regelingen over het uitkeren van dividend. En hoe zit het ook alweer met die (hoge) schuld aan de eigen BV? In dit blog zet ik de huidige regelgeving over dividenden overzichtelijk onder elkaar.

De winst van een BV wordt eerst belast met VPB…

Als dga heeft u een besloten vennootschap (BV), waar u aandeelhouder van bent. Als uw BV winst maakt, betaalt u hierover vennootschapsbelasting (VPB). Hoe hoger de winst, hoe hoger de belasting. Deze tariefschijven voor 2021 en de jaren erna zijn afwijkend.

De tarieven voor de vennootschapsbelasting in 2021 zijn:De tarieven voor de vennootschapsbelasting in 2022 en verder zijn:Behaalt u bijvoorbeeld een winst van € 400.000? Dan betaalt u hierover in 2021 € 75.500 belasting. In 2022 betaalt u hierover ‘slechts’ € 60.500 belasting. Dat is een verschil van € 15.000! Tip: het loont vaak de moeite om kosten ‘naar voren te halen’, want in 2021 verzilvert u deze sneller tegen het hoge tarief!

…en daarna bij uitkeren naar privé met IB

Als een dga de behaalde winst wil uitkeren naar privé, betaalt hij hierover inkomstenbelasting (IB). Deze belasting, ook wel box 2 belasting of aanmerkelijkbelangheffing genoemd, bedraagt vanaf 2021 26,9% en blijft vooralsnog hetzelfde in toekomstige jaren.

Als een dga dividend uitkeert aan privé, dan moet de BV eerst 15% dividendbelasting inhouden. Deze dividendbelasting kan de dga bij zijn aangifte inkomstenbelasting weer verrekenen met de box 2 belasting. Het is dus een voorheffing. Er is sprake van geweest dat deze voorheffing zou verdwijnen, maar uiteindelijk heeft het kabinet dit plan nooit uitgevoerd.

Als een dga dus € 100.000 aan privé uitkeert, krijgt hij netto van de BV € 85.000. De BV draagt namelijk € 15.000 direct af aan de Belastingdienst. De dga moet € 100.000 (bruto) dividend opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting en betaalt hierover € 26.900 box 2 belasting. Omdat hij al € 15.000 heeft betaald via de dividendbelasting, moet de dga nog € 11.900 via zijn aangifte inkomstenbelasting bijbetalen.

Wanneer is het fiscaal voordelig om dividend uit te keren?

In de achterliggende jaren was het voordelig om zo vroeg mogelijk dividend uit te keren. De tarieven in box 2 zijn de afgelopen jaren namelijk stapsgewijs gestegen van 25% naar het huidige 26,9%. Inmiddels blijft het tarief voorlopig op 26,9%. Het is dus nu vanuit fiscale optiek helaas niet meer voordelig om een dividenduitkering ‘naar voren te halen’.

Hoe zit het met verplicht uitkeren?

De overheid wil overmatig lenen door een dga bij zijn eigen BV aan banden leggen. Met de wet Excessief lenen bij eigen vennootschap wil de overheid bereiken dat vanaf 2023 het wordt ontmoedigd om meer dan € 500.000 schuld te hebben aan de eigen BV (de eigen woning wordt hiervan uitgezonderd). Als een dga méér schuld heeft dan € 500.000, moet hij over het meerdere afrekenen tegen de hierboven genoemde 26,9% belasting (box 2). Dat betekent dat bij een schuld van bijv. € 750.000 voor een vakantiewoning de dga direct € 67.250 box 2 belasting is verschuldigd. Dga’s doen er goed aan om voor te sorteren op deze maatregelen en bijvoorbeeld liquide middelen vrij te maken om de belasting te kunnen betalen of om voortijdig de schuld aan de BV af te lossen. Het spreekt voor zich dat deze maatregel in bepaalde gevallen vervelend uitpakt, met name als de lening bij de BV is gebruikt voor zogenaamde consumptieve uitgaven (dus het geld op is) of als ermee is belegd in onroerend goed, waardoor er mogelijk geen cash is om de box 2 belasting te betalen.

Op dit moment is de wet nog niet definitief, maar nog in behandeling bij de Tweede Kamer. De bedoeling is dat de wet ingaat per 1 januari 2023.

Wanneer mag ik juist geen dividend uitkeren?

Als u vanwege de coronacrisis gebruik hebt gemaakt van de NOW-regeling, dan mag u in bepaalde gevallen geen dividend uitkeren. Ik verwijs u graag naar mijn blog over het uitkeringsverbod bij een beroep op de NOW. Let er hierbij ook op dat u geen dividend mag uitkeren als u verlengd uitstel van betaling heeft aangevraagd vanwege liquiditeitsproblemen.

En hoe werkt het met uitkeren van dividend naar het buitenland?

Als u dividend uitkeert naar het buitenland, gelden er aanvullende voorwaarden. Ik stuur u graag door naar dit blog van mijn collega Manuèl de Jong. Mind your step!

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van uw voorgenomen dividenduitkering? Neem gerust contact op met een van de adviseurs van Visser & Visser.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

46EBAAA4-0E2F-4D6D-BB3D-982D08E25767

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur