Voorjaarsnota 2025: wie gaat de rekening betalen?

vrijdag 09 mei 2025

Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 door de minister van Financiƫn aan de Tweede Kamer overgedragen. In deze nota wordt bekendgemaakt hoe het kabinet de aankomende jaren haar middelen wenst uit te geven, maar ook hoe zij aan de benodigde middelen wenst te komen. Graag neem ik je mee in de aangekondigde wijzigingen op het gebied van belastingen, die jou als ondernemer kunnen raken.

1. Beperkte inflatiecorrectie in loon- en inkomstenbelasting

Om het budgettaire nadeel van het terugdraaien van de verhoging van het btw-tarief voor cultuur, sport en media te dekken, wordt de jaarlijkse inflatiecorrectie per 2026 slechts voor 46,2% doorgevoerd. Dit heeft invloed op de hoogte van de belastingschijven en heffingskortingen in de inkomstenbelasting. Uw box 1-inkomen wordt hierdoor zwaarder belast.

2. Stimulering werknemersopties

Om participatie van medewerkers in snelgroeiende bedrijven te stimuleren, heeft het kabinet een nieuwe regeling bedacht. Werknemers van startups en scale-ups gaan vanaf 2027 minder loonbelasting betalen doordat de grondslag voor belasting op aandelenopties wordt beperkt tot 65%. Daarnaast wordt het heffingsmoment uitgesteld tot het moment waarop de aandelen daadwerkelijk worden verkocht. Overweeg je aandelenopties aan je werknemers uit te reiken, wacht dan deze ontwikkeling even af en doe er je voordeel mee.

3. Afschaffing stakings- en meewerkaftrek in inkomstenbelasting

Vanaf 2027 wordt zowel de stakingsaftrek als de meewerkaftrek met 75% versoberd. In 2030 worden deze ondernemersfaciliteiten volledig afgeschaft. Maak je gebruik van meewerkaftrek, neem dan contact op met je belastingadviseur om een andere variant te bedenken om je meewerkend partner financieel te belonen. Verwacht je jouw eenmanszaak, VOF of maatschap te gaan staken in 2027, overweeg dan om dit alvast per 31 december 2026 te doen.

4. Wijzigingen in box 3

Door de arresten van de Hoge Raad over box 3 en het feit dat de Wet werkelijk rendement pas in 2028 kan worden ingevoerd, gaat box 3 de overheid meer geld kosten dan eerder begroot. Om deze kostenpost te dekken, worden overige bezittingen (bijvoorbeeld effecten en vastgoed) in box 3 in de jaren 2026 en 2027 zwaarder belast. Het fictieve voordeel op dit vermogen wordt verhoogd met 1,78% tot 7,77%. Daarnaast wordt het heffingsvrije vermogen verlaagd van € 57.684 tot € 51.396. Naar aanleiding van deze ontwikkeling kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om je vermogen in de eigen BV onder te brengen. 

5. Aanpak verdelen huwelijksgemeenschap met ongelijke breukdelen

Het kabinet wil een einde maken aan de situatie dat een gehuwde, vlak voor het overlijden zijn huwelijkse voorwaarden zo kan aanpassen dat heffing van erfbelasting grotendeels wordt uitgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat man en vrouw ieder 50% van de aandelen houden in een BV en in het zicht van overlijden van de man hun huwelijkse voorwaarden zo aanpassen dat mevrouw 99% aandeelhouder wordt in de BV. Er vererft dan slechts 1% van het aandelenbelang en daarmee wordt erfbelasting uitgesteld totdat de vrouw overlijdt. Het kabinet stelt voor om bij een gemeenschap van goederen, schenk- of erfbelasting te heffen als een verkrijger meer dan 50% ontvangt bij het ontbinden van de gemeenschap. Het wetsvoorstel werkt terug tot 18 april 2025. Wijzigingen in de huwelijksgemeenschap van na die tijd vallen onder het bereik van dit wetsvoorstel.

6. Eindheffing over zakelijke auto met verbrandingsmotor

Tot slot wijs ik nog op een voorgenomen maatregel uit het Klimaatpakket, die naar verwachting in het Belastingplan 2026 wordt opgenomen. Voorgesteld wordt dat werkgevers met ingang van 2027 over nieuwe zakelijke auto’s met een verbrandingsmotor eindheffing in de loonbelasting moeten betalen. Dit komt bovenop de reguliere heffing die de werknemer al betaalt over het privĆ©gebruik van zijn zakelijke auto. Emissieloze voertuigen zijn van deze heffing uitgezonderd. Voertuigen die per jaar minder dan 500 kilometer privĆ© worden gebruikt, zijn eveneens uitgezonderd. Het tarief van de eindheffing is 52% van de bijtelling van de auto (oftewel 52% over 22% van de catalogusprijs). Deze kosten mag je als werkgever niet op de werknemer verhalen. Deze maatregel moet jou als werkgever stimuleren je wagenpark te vergroenen. Ben je voornemens je wagenpark te vernieuwen, houd dan deze aangekondigde maatregel in het achterhoofd!

Heb jij als ondernemer vragen naar aanleiding van de voorgestelde maatregelen? Neem dan contact op en kom erachter wat Visser & Visser voor jou kan betekenen!

Auteur
Jelle Meijer
Belastingadviseur

Meer blogs