Tot de (verplichte) invoering van de werkkostenregeling (WKR) waren fietsregelingen zeer populair. Werkgevers konden, onder voorwaarden, aan werknemers onbelast een fiets van de zaak vergoeden of verstrekken voor maximaal € 749 plus € 82 aan accessoires. Vaak werd dit toegepast in combinatie met een zogenoemde ‘cafetariaregeling’, waardoor werknemers hun brutoloon ruilden tegen de netto vergoeding of verstrekking van de fiets. Daarnaast kon ook, onder voorwaarden, maximaal € 130 aan btw worden afgetrokken. Dit leverde zowel werknemers als werkgevers financieel voordeel op. Naast het vergoeden of verstrekken konden werkgevers ook een fiets ter beschikking stellen (de werkgever blijft eigenaar van de fiets) aan werknemers. Dit was een zeer impopulaire regeling, omdat deze een zeer ingewikkelde bijtellingsregeling kende.


WKR en fiets van de zaak

Een deel van de oude fietsregelingen is met de WKR blijven bestaan, zoals de cafetariaregeling en de btw-aftrek. Het onbelast vergoeden of verstrekken van een fiets van de zaak is echter aan banden gelegd. Dit is nu enkel nog mogelijk als u als werkgever nog voldoende ‘vrije ruimte’ in de WKR heeft. De ingewikkelde bijtellingsregeling kon ook na de WKR nog worden toegepast. Dit heeft voor veel werkgevers een einde gemaakt aan de zeer succesvolle fietsenregelingen. In deze blog leggen wij uit dat ook met de WKR een zeer gunstig fietsplan opgesteld kan worden.


Reiskosten vergoeden

U mag werknemers een onbelaste vergoeding geven voor zakelijke reiskosten, zoals woon-werkverkeer, tot maximaal € 0,19 per kilometer. Deze is ‘gericht vrijgesteld’, wat betekent dat de vergoeding niet ten laste van uw vrije ruimte komt. Werknemers kunnen deze gebruiken om een fiets van te kopen.

Als u een fiets vergoedt, naast een onbelaste reiskostenvergoeding, moet u deze vergoeding aanwijzen in de vrije ruimte. In dat geval betaalt u maximaal 80% eindheffing.

Personeelslening
Wanneer een werknemer niet voldoende geld heeft om een fiets te kopen, mag u hem daarvoor een lening verstrekken. Over deze lening hoeft u geen rente te berekenen. De werknemer kan de lening aflossen met bijvoorbeeld een onbelaste reiskostenvergoeding.

Het werken met een personeelslening voor de aanschaf van een fiets is met name aantrekkelijk voor werknemers die normaal geen onbelaste reiskostenvergoeding ontvangen en/of op het moment van de aanschaf over niet voldoende liquiditeiten beschikken.


Fiets van de zaak verstrekken

Zoals gezegd, is het nog steeds mogelijk om een cafetariaregeling in te zetten voor het verstrekken van een fiets. De werknemer ruilt een deel van zijn brutoloon, zoals (de waarde van) overuren of een bonus, in voor de verstrekking van de fiets. De waarde van de fiets moet echter wel worden aangewezen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Door de toepassing van de cafetariaregeling bespaart u de kosten van het brutoloon en de premies werknemersverzekeringen. Bovendien spaart uw werknemer belastingen uit.

Naast de besparing op loonkosten, kan de verstrekking van een fiets ook leiden tot een teruggave van btw van maximaal € 130. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U heeft de werknemer in het huidige en de 2 voorgaande kalenderjaren geen fiets verstrekt of ter beschikking gesteld;
  • U geeft de werknemer een onbelaste reiskostenvergoeding voor maximaal 50% van het aantal dagen woon-werkverkeer;
  • De werknemer mag de fiets ook privé gebruiken.

Het werken met een cafetariaregeling voor het verstrekken van een fiets is met name aantrekkelijk voor werknemers met een hoge bonus of veel overuren die zij niet opnemen, maar laten uitbetalen en/of een hoger jaarloon hebben. Voor u als werkgever levert een cafetariaregeling en/of het verstrekken van een fiets nog extra voordeel van € 130 op als u vooraf geen of een lage (onbelaste) reiskostenvergoeding aan de werknemer betaalt. Daarnaast profiteert u als werkgever het meeste als u verder weinig in de vrije ruimte van de WKR aanwijst.


Ter beschikking stellen fiets van de zaak

Vorig jaar heeft de regering een einde gemaakt aan de ingewikkelde bijtelling voor ter beschikking gestelde fietsen. Vanaf dit jaar geldt hiervoor een vergelijkbare bijtelling als voor de auto van de zaak. Deze wordt berekend door de consumentenadviesprijs van de fiets te vermenigvuldigen met 7%. In tegenstelling tot de bijtelling voor de auto van de zaak, mag u deze bijtelling ook aanwijzen in de vrije ruimte van de WKR. De ‘fiets van de zaak’ mag niet samengaan met een onbelaste reiskostenvergoeding als de werknemer met deze fiets naar het werk komt. Er is echter geen bezwaar tegen een ‘fiets van de zaak’ naast de auto van de zaak.

Bovengenoemde btw-aftrek is ook van toepassing op de ter beschikking gestelde ‘fiets van de zaak’.

Leasefiets
Vanaf de introductie van de nieuwe bijtellingsregels voor het ter beschikking stellen van een fiets, schoten de leaseregelingen voor fietsen als paddenstoelen uit de grond. Diverse organisaties bieden regelingen aan die voor zowel werkgever als werknemer financieel aantrekkelijk zouden zijn en ook veel voordeliger dan bijvoorbeeld het verstrekken van een fiets. Laat u echter goed informeren en adviseren over dit soort leaseplannen. Het is zeer belangrijk om hierbij tussen de regeltjes door te lezen en de kleine letters niet over te slaan.

Het werken met een ter beschikking gestelde fiets, al dan niet geleased, is vooral aantrekkelijk voor werknemers die veel met de fiets (moeten) reizen, maar ook voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s).

Bent u van plan om een fietsenregeling of fietsplan op te zetten voor uw personeel of wilt u onderzoeken of uw huidige fietsenregeling beter kan of moet, onze adviseurs kunnen u hierbij begeleiden en van een deskundig advies voorzien.

Meer weten?

De auteur van deze blog, Tim Gulinski, werkt als Belastingadviseur vanuit ons accountantskantoor in Oud-Beijerland. Ook vanuit onze andere vestigingen adviseren wij u graag!

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur