Inzetbaarheid & vitaliteit

Inzetbaarheid en vitaliteit vormen de ruggengraat van iedere gezonde en productieve werkomgeving. Het streven naar duurzame inzetbaarheid vergroot het vermogen van werknemers om hun huidige taken uit te voeren, maar ook om zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen binnen de organisatie en de samenleving.

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan lichamelijke gezondheid alleen. Het omvat bijvoorbeeld ook mentaal welzijn, betrokkenheid en bevlogenheid.

Vitaliteit is meer dan een gezonde lunch

Het zijn bekende teksten uit de vacatures van tegenwoordig: We serveren gezonde lunches, we hebben altijd vers fruit in huis en we vergoeden je abonnement op de sportschool. Geweldige ontwikkelingen die voortkomen uit het besef dat gezonde werknemers beter presteren. Ze zijn minder vaak ziek, tevredener met hun werk en ze hebben meer energie. Maar vitaliteit gaat verder dan een gezonde lunch. Het vraagt ook aandacht voor de mentale gezondheid van je medewerkers. Hebben ze thuis misschien zorgen? Of financiële problemen? Krijgen ze nog wel energie van hun werk, of zijn ze hun passie kwijt en doen ze alles op de automatische piloot? Maken ze zich ergens zorgen over, of liggen ze ergens van wakker? Vitaliteit is een onderwerp dat niet alleen speelt tussen negen en vijf. Het gaat namelijk niet over werk. Het gaat over mensen.

Vitaliteit begint bij de ondernemer

Vitaliteit gaat niet alleen over het welzijn van werknemers, maar het begint bij dat van de ondernemer zelf. Een ondernemer die zelf niet goed in zijn vel zit, kan niet effectief voor anderen zorgen. Een gezond bedrijf vereist daarom een gezonde ondernemer, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Eigenschappen, zoals veerkracht, empathie en fysieke fitheid, dragen bij aan een motiverende en ondersteunende werkomgeving voor alle medewerkers. Het cultiveren van deze karaktereigenschappen is essentieel voor het creëren van een vitale werkplek binnen de organisatie.

Cases

Werken aan vitale werknemers

Een vitale werkgever zal erkennen dat vitaliteit een onmisbare voorwaarde is om duurzaam en met plezier je werk te doen. Het is dus belangrijk om te investeren in de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de mensen die bij je werken. Die ontwikkeling is met name terug te zien in de secundaire voorwaarden en aanvullende voorzieningen. Er zijn natuurlijk de lunches, het fruit en de sportschool, maar er is meer. Er is steeds meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, zowel werkgerelateerd als daarbuiten. Trainingen, cursussen, spreekvaardigheid, flexibele werktijden en time-management, maar ook yoga, mindfulness, een fietsplan, kinderopvang en thuiswerken worden door werkgevers aangeboden. Het zijn voorbeelden van manieren waarop een werkgever ervoor kan zorgen dat werknemers lekkerder in hun vel zitten, gelukkiger zijn met de combinatie van werk en privé en daardoor met meer plezier naar hun werk komen. Maar hoe kom je er achter waar jouw mensen behoefte aan hebben?

Energy Drives® voor werknemers

Vanuit het Platform voor Ondernemerschap biedt Visser & Visser Energy Drives aan; een waardevol instrument om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van hun werknemers te bevorderen. Door middel van dit programma kan jij als ondernemer ontdekken wat jouw werknemers motiveert en energie geeft, en wat juist niet. Op basis van deze inzichten kan een werkomgeving worden gecreëerd die het welzijn van werknemers bevordert en hun prestaties optimaliseert. Energy Drives maakt gebruik van een wetenschappelijk onderbouwde methode die individuele drijfveren en energiebronnen in kaart brengt. Door deze te identificeren, ben je in staat om gerichte interventies en ondersteuning aan te bieden die aansluiten bij de behoeften van jouw werknemers. Zo kan je bijvoorbeeld programma's voor persoonlijke ontwikkeling, flexibele werktijden of teambuildingactiviteiten implementeren die de vitaliteit en betrokkenheid van je medewerkers bevorderen. 

Vitaliteit creëer je samen 

Het bevorderen van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid vraagt om een open en proactieve samenwerking tussen werkgever en werknemer. Dit houdt in dat de werkgever het belang van vitaliteit erkent, actief meedenkt over verbeteringen in de werkomgeving en samenwerkt met werknemers om passende oplossingen te vinden. Het is daarbij belangrijk dat beide partijen elkaar opzoeken en communiceren om effectieve initiatieven te ontplooien. Het plaatsen van een pooltafel in de kantine terwijl je werknemers juist graag een dartbord zouden hebben kan contraproductief werken. Als een werkgever zich in zijn eentje zorgen maakt over de werkdruk, kan juist een dialoog met de werkgever uitkomst bieden. En een conflict tussen een manager en zijn medewerkers kan misschien worden opgelost door een gezamenlijke feedbacktraining waar iedereen beter van wordt. Kortom, het is belangrijk om elkaar op te zoeken en in gesprek te gaan, omdat echte vitaliteit en duurzame inzetbaarheid meer vereisen dan vers fruit en een gezonde lunch.

Leidinggevende in zes dagen

Visser & Visser werd benaderd door de directie van een familiebedrijf in de houtbewerking met zo'n 30 medewerkers. De directeur, die het bedrijf op dat moment bijna twintig jaar leidde, wilde zijn zoon over tien jaar laten opvolgen. Door onverwachte omstandigheden moest de opvolging echter binnen enkele maanden plaatsvinden. De onervaren zoon kreeg ondersteuning van Visser & Visser, waarbij er een transitieplan werd ontwikkeld. Onderdeel daarvan was de zesdaagse leiderschapstraining van LeiderschapSuite, aangevuld met een aantal individuele sessies in de periode daarna. Na een half jaar kon de zoon de dagelijkse leiding zonder problemen overnemen, met volledige steun van alle medewerkers. Dit resulteerde in een gezond bedrijf en tevreden medewerkers onder leiding van een nieuwe, topfitte directeur.

Een burnout kost meer dan een coach

Tijdens een gesprek over kwartaalcijfers ontstond er tussen een accountant van Visser & Visser en de eigenaar van een middelgroot transportbedrijf een gesprek over een zorgelijke situatie. De eigenaar vertelde over een planner die duidelijk onder druk stond: hij sliep slecht, was daardoor vermoeid en begon zelfs fouten te maken. De oorzaak bleek financiële problemen te zijn. Op advies van Visser & Visser werd een financiële coach ingeschakeld, betaald door de ondernemer, om de medewerker te helpen zijn financiën weer op orde te krijgen. Met gestructureerd budgetteren en extra werkuren knapte de situatie snel op. De kosten voor de coach wogen niet op tegen de mogelijke kosten van verzuim door een burn-out, terwijl de medewerker zich aanzienlijk beter voelde en weer plezier in zijn werk kreeg.