‘We gaan het samen doen’

maandag 16 maart 2020

“Dat wordt niks, want je bent geen installateur”, de reactie van de vorige eigenaar van Installatiebedrijf Zondervan toen Dick Smit het bedrijf over wilde nemen. Maar Dick zag een kans. Hij kwam bij veel installateurs over de vloer die een mooi bedrijf en mooie opdrachtgevers hadden, maar een gebrek aan kennis op financieel en commercieel gebied. En dat had Dick met een achtergrond in de technische groothandel nu juist wel. Hij wist de eigenaar te overtuigen en nam 20 jaar geleden Zondervan over.

Sindsdien heeft het bedrijf de grootste groei doorgemaakt. “Als service-onderhoudsbedrijf hadden we veel werkzaamheden, maar ik wilde meer projecten erbij gaan doen. Dat heeft ons gebracht waar we nu staan”, vertelt Dick. Met nieuwbouwprojecten van luxe villa’s, renovatieprojecten en een eigen praktijkschool is het installatiebedrijf inmiddels uitgegroeid tot Zondervan Groep. Vanaf 2014 gaat de organisatie zo hard groeien dat de processen in de knel komen en het uiteindelijk ten koste gaat van de marge. “We begonnen als een klein bedrijf en dan weet iedereen duidelijk wat zijn taak is. Als je gaat groeien, wordt dat lastiger. Dan is het van belang om echt als team te gaan functioneren en door de enorme groei is dat in een bepaalde periode niet genoeg bewaakt.”

Processen aansturen en bewaken

Met Jaco van der Pligt, Accountant bij Visser & Visser, zoekt Dick naar een manier om de marges te optimaliseren. Dick: “We kwamen tot de conclusie dat we de processen beet moesten pakken, zodat we daarop beter kunnen gaan sturen. Om als een goed team te kunnen functioneren is het van belang dat iedereen duidelijk weet wat zijn taken en bevoegdheden zijn.” Een opdracht bij uitstek voor SQALE, de Consultancytak van Visser & Visser. Met adviseurs Hans Silfhout en Leendert de Gelder zijn de processen in kaart gebracht en is het veranderproces in gang gezet. Een uitdaging volgens Dick: “Het is nodig dat de leidinggevenden en de mensen op de vloer veranderen. Dat veranderingsproces is niet van maandag tot vrijdag, dat vergt veel meer. Leendert ondersteunt daarin en reikt ons handvatten aan. Hij is betrokken bij alle processen, van receptie tot de monteurs. Op die manier kun je funderen waar het mis gaat.” Dick benadrukt het belang van Hans en Leendert in het veranderproces. “Twee mensen die heel erg betrokken zijn en zich sterk kunnen inleven in een organisatie. Door hun ervaring en kennis zijn zij van groot belang om die verandering te laten plaatsvinden.”

Mindset

Zelfsturende teams is waar de organisatie uiteindelijk naartoe wil. “Medewerkers en verantwoordelijken moeten de visie en het plan achter dit proces snappen. Het mooie is dat je ook zichtbare resultaten ziet als je het plan inzichtelijk maakt en met elkaar aan een gemeenschappelijk doel werkt. De mindset verandert. We gaan het samen doen in plaats van ieder individueel met zijn eigen werkzaamheden.” Daar ligt nog wel een uitdaging. “Er is al veel meer structuur. Nu moet iedereen zich nog gaan schikken in zijn nieuwe rol en verantwoordelijkheid. Sommige mensen, ook ikzelf, moesten daar wel even aan wennen. We zijn een bepaald patroon gewend, dat willen we anders en we laten het over aan iemand anders. Het belangrijkste is dat we elkaar nu als team ondersteunen, iets dat voorheen wel eens minder was.

”En de marges? “Doordat de processen goed op elkaar afgestemd zijn en beter bewaakt worden, zijn onze marges ook verbeterd. Dat is een resultaat waar ik blij mee ben!”

Aanspreek
Leendert de Gelder
Organisatieadviseur