Van alle ballen hooghouden naar rust en structuur

vrijdag 11 februari 2022

Finest Petfoods is importeur en distributeur van hoogwaardige dierenvoeding voor honden en katten. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren zo hard dat de processen onder druk kwamen te staan. En bij wie kun je dan het beste aankloppen? Bij SQALE, de consultancy-tak van Visser & Visser. Adviseurs Arie van Baaren en Maarten van Ginkel haakten aan om de processen te optimaliseren en verandering in denken en handelen te bewerkstelligen.

Terwijl we door het magazijn lopen vertelt Rob Roodhuijzen, oprichter en Managing Director, dat het bedrijf eigenlijk alweer uit zijn jasje groeit op de huidige locatie in Rotterdam. “We zijn door de jaren heen al drie keer verhuisd vanwege groei. Op dit moment staat het magazijn gedeeltelijk leeg, maar volgende week komen er negen containers binnen. Dan staat het hok tot aan de nok toe vol en kun je amper manoeuvreren.”

Hard werken

In 2011 startte Rob samen met een partner als importeur en distributeur van twee Canadese merken dierenvoeding: Acana en Orijen. Ze deden alles zelf, van inkoop tot orderpicken. “We leenden geld, want we hadden een flinke financiële injectie nodig om containers vol met handel te kopen. Vanaf dat moment is het losgegaan met de business.” Inmiddels heeft Finest Petfoods 12 merken exclusief aan zich verbonden en werkt er 11 man personeel. Sinds 2015 runt Rob het bedrijf samen met zijn zoon Mike. Hard werken is volgens Rob de enige verklaring voor het succes. “Niet lullen, maar poetsen is onze instelling. Schouders eronder en gaan. In het eerste jaar deden we drie containers met 25.000 kilo per container aan honden- en kattenvoer, dit jaar gaan we richting 200 containers. De markt heeft daar in meegeholpen, maar wij hebben ook wel iets goed gedaan. Toch, als je vraagt hoe we het precies gedaan hebben, dan kan ik niet anders zeggen dan gewoon hard werken.”

Spiegelen

Begin 2020 kwamen Rob en Mike in contact met SQALE. Mike: “We zijn heel hard gegroeid in de afgelopen jaren en groeien nog steeds. Dat betekent dat je processen mee moeten groeien, maar daar lag niet onze focus. We gingen op dezelfde voet voort zoals we dat altijd deden: schouders eronder en alle ballen hoog zien te houden. Dat ging best goed, maar het gesprek met Arie en Maarten liet ons inzien dat het beter kan. Het is fijn om met iemand te kunnen spiegelen. Iemand die vragen stelt: waarom doe je dit zo en hoe kan het beter?”

De samenwerking startte met de ontwikkeling van een B2C-platform en de afstemming van de processen daarop. Onderweg kwamen er steeds meer zaken naar boven die aangepakt moesten worden. Rob: “Op HR-gebied ligt een ontwikkelpunt, daar zijn we de afgelopen periode mee aan de slag gegaan. Op de een of andere manier merken we dat het hele proces bij onze medewerkers meer rust heeft opgeleverd. Ik kan er niet precies de vinger op leggen. Misschien komt het omdat ikzelf ook rustiger ben geworden, omdat de samenwerking veel meer structuur heeft opgeleverd.”

Hoewel Rob ook wel eens kritisch in het proces kon staan. “Op een gegeven moment gingen we met een whiteboard en plakkertjes werken om alles in kaart te brengen. Mijn nuchtere inborst vindt dat in eerste instantie een belachelijk idee, maar ik moet daarin realistisch zijn: het werkt. En als het werkt is het goed.”

Twee werelden

De samenwerking heeft de denkwijze en aanpak van beide heren veranderd. Rob: “Er is een verschil tussen Arie en Maarten met alle kennis die ze hebben en een ondernemer als ikzelf. Dat zijn twee verschillende werelden. Mike beaamt dat. “We zetten nu eerder een stapje achteruit om het grotere geheel te kunnen zien. In plaats van keuzes maken midden in de hectiek van de dagelijkse praktijk, eerst afstand nemen en nadenken over consequenties en oplossingen. We werken naar alle tevredenheid met ze samen.”

‘We gaan het samen aan’ is voor SQALE meer dan een slogan. We staan naast de klant, leven ons in en trekken samen op. We verbinden de harde en de zachte kant, optimaliseren processen én hebben oog voor de mensen die de processen uitvoeren. Als deze aandacht goed in balans is, komt echte verandering tot stand.
Mooi om te zien hoe deze aanpak ook bij Finest Petfoods een positief en gedragen resultaat oplevert dat leidt tot verdere professionalisering van en plezier in het werk. We zijn blij dat wij kunnen bijdragen aan het verder mogelijk maken van die groei.

Aanspreekpunt
Arie van Baaren
Adviseur