Thuiswerken vanuit het buitenland: wat betekent dat fiscaal?

donderdag 28 april 2022

Begin dit jaar sprak ik de Vlaamse Laura. Laura woont in België en werkt voor een Nederlandse werkgever in de IT in Breda. Omdat Laura met de Intercity Brussel iedere dag heen en weer pendelt, werkt ze fulltime fysiek in Nederland. Gedurende de coronapandemie heeft Laura veel thuisgewerkt en wil dat in de toekomst ook voor twee dagen in de week blijven doen. Welke fiscale gevolgen heeft het thuiswerken vanuit het buitenland?

Internationale werknemers

Nu we de coronapandemie min of meer achter ons hebben gelaten, zoeken we als mensen elkaar weer op. Niet alleen privé, maar ook zeker op het werk. De kantoren worden weer drukker en de snelwegen stromen ‘s ochtends weer vol. Thuiswerken is voor veel Nederlanders een positieve ervaring geweest en iets dat volgens velen blijvend is. Zelf werk ik drie dagen op kantoor en twee dagen thuis. Voor werkgevers met internationale werknemers kan ik me voorstellen dat de ervaring anders geweest is. Voor deze werkgevers is het, of wordt het, zoeken naar een balans tussen flexibiliteit bieden rondom thuiswerken aan je werknemers enerzijds en het beheersen van kosten en administratieve lasten anderzijds. Zoals in het geval van Laura.

Fiscale gevolgen buitenlandse thuiswerkers

De fiscale gevolgen zijn op het moment van schrijven vrij eenvoudig: er blijven enkel Nederlandse loon- en inkomstenbelasting en sociale verzekeringspremies verschuldigd over het salaris van Laura. Dat komt doordat Nederland en België hierover speciale afspraken hebben gemaakt. Hetzelfde geldt voor Duitsland. Deze afspraken lopen echter af per 30 juni 2022 en wanneer deze niet worden verlengd, kunnen de fiscale gevolgen plots heel anders uitpakken. Voor de inkomsten en/of loonbelasting wordt dan heel feitelijk gekeken naar de plek waar Laura fysiek werkt. Omdat ze twee dagen in België en drie dagen in Nederland werkt, is haar inkomen naar rato zowel aan de Nederlandse als Belgische loon- en/of inkomstenbelasting onderworpen. Voor de sociale verzekeringspremies is in Europa afgesproken dat wanneer iemand meer dan 25% in zijn woonland werkt, hij of zij in het woonland sociaal verzekerd is. De sociale verzekeringsplicht van Laura verschuift dan plotseling van Nederland naar België.

Het behoeft geen betoog dat deze wijzigingen gevolgen hebben op het netto inkomen van Laura enerzijds en mogelijke administratieve verplichtingen en kosten van de werkgever anderzijds. Gevolgen die idealiter aan de voorkant in kaart worden gebracht.

Loopt u hier ook in de praktijk tegenaan en heeft u hier vragen over, neemt u dan vrijblijvend contact op.

- Deze blog is geen advies en fiscale gevolgen moeten per geval worden onderzocht en beoordeeld. -

Auteur
Manuèl de Jong LLM
Belastingadviseur