Het boeien, binden en behouden van medewerkers. Drie praktische tips van Visser & Visser.

woensdag 28 augustus 2019

Wie worstelt er niet mee? Het vinden, maar vooral ook behouden van goed personeel. Een rondgang in de markt leert dat veel gezondheidszorgpraktijken worstelen met dit probleem. Drie praktische adviezen voor het boeien en behouden van medewerkers, door Joost de Waard, Senior Consultant HRM bij Visser & Visser.

De juiste vragen

Om te voorkomen dat u moet investeren in het vinden van nieuw personeel is het belangrijk om vooral te investeren in het behoud van (goed) personeel. Heeft dat de volle aandacht bij u in de praktijk?  Om mensen te boeien én te binden is het allereerst belangrijk om zicht te krijgen op wat het huidige personeel nu bindt aan de organisatie en wat juist niet. Het is dan ook belangrijk om nú de juiste vragen te stellen aan de goede medewerkers. En met de antwoorden op die vragen kunt u zorgen voor het behoud van goed personeel.

Vanuit de dagelijkse praktijk geven we graag drie praktische tips om medewerkers te binden en te boeien voor uw organisatie.

Tip 1: Zorg dat de basis goed is

Wie de basis niet op orde heeft, zorgt voor ontevreden medewerkers. Denk daarbij aan een veilige en gezonde werkomgeving, een eerlijke (marktconforme) beloning en het naleven van afspraken.

De basis op orde betekent ook dat u ervoor zorgt dat er geen “rotte appels” in het team zitten die de kantjes ervan aflopen of bij iedereen frustratie oproepen. Dit veroorzaakt demotivatie bij de andere medewerkers en maakt dat ze om zich heen gaan kijken naar ander werk. Durf daarin keuzes te maken, wat heel moeilijk kan zijn maar heel erg belangrijk!

Tip 2: Geef erkenning en waardering

Ook al zeggen medewerkers vaak van niet, iedereen heeft behoefte aan erkenning, waardering en onderdeel zijn van een team. U kunt erkenning geven en waardering uiten door naar uw medewerkers te luisteren, hen complimenten te geven en door uw interesse te tonen. Investeren in uw team is enorm belangrijk. U kunt hierbij denken aan het organiseren van een personeelsuitje, het vieren van bijzondere momenten (zoals een verjaardag of een behaald diploma) en het betrekken van medewerkers bij de organisatie. Een leuke anekdote, een nieuw idee? Deel het! Dat maakt dat werknemers zich betrokken gaan voelen.

Tip 3: Investeer in de ontwikkeling van uw medewerkers

Medewerkers willen graag groeien, als persoon en als professional. Geef hen daarom de kans om deze groei te realiseren, bijvoorbeeld door het takenpakket uit te breiden of door een opleiding aan te bieden. Ook kunt u uw medewerkers de mogelijkheid bieden om naast hun normale werkzaamheden ook aan projecten te werken die ze leuk en interessant vinden. Dit brengt zowel de medewerkers als de organisatie op een hoger niveau.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven, maar waarschijnlijk helpen deze tips u al op weg bij het boeien en binden van uw medewerkers.

Meer weten?

De auteur van deze blog, Joost de Waard, werkt als Coördinator Salaris en HR vanuit ons accountantskantoor in Barendrecht en in Gouda. Ook vanuit onze andere vestigingen adviseren wij u graag!