Gedreven door innovatie & vertrouwen op het bekende

woensdag 28 juni 2023

Data, automatisering en vernieuwing. Jonathan houdt zich bezig met alles dat met innovatie te maken heeft, zolang het een doel dient. In zijn vrije tijd kiest hij juist voor rust en ontspanning. Benieuwd hoe hij bij Visser & Visser wordt gestimuleerd om te innoveren? Dat vertelt hij je graag!

Jonathan is Junior Manager Audit. Vanuit die rol is hij uitvoerend nog bezig met inhoudelijke werkzaamheden voor Audit-klanten, maar maakt hij ook al een stap richting de Manager-functie. Wat daarbij komt kijken? “Denk aan de planning van werkzaamheden, budgetbewaking, begeleiding van het team en veel klantcontact. Het is een veelzijdige functie waarin je veel kanten meekrijgt. Zelf zie ik mijn functie als een functie om in te groeien. Het doel is om Manager te worden, want het uitvoerende gedeelte heb je in deze rol al grotendeels onder de knie. Ik ben er wel klaar voor om de volgende stap te maken.”

Gedreven door innovatie

Binnen Audit en Assurance is Jonathan ook actief in Team Data. Hij vertelt: “Als team bedenken we ideeën om data-analyse toe te passen in de controlepraktijk. Samen gaan we op zoek naar hoe we het werk efficiënter kunnen maken. Werk dat vaak voorkomt, willen we standaardiseren met geautomatiseerde analyses. En voor complexe vraagstukken binnen Audit bedenken we slimme oplossingen waarmee we de kwaliteit waarborgen. Vaak werkt dat efficiënter en effectiever.”

Hoe hij daar zo in is gerold? “Ik deed mee aan het Young Professional Programma vanuit Visser & Visser”, vertelt hij. Mijn coach was veel bezig met de toepassing van data in de organisatie en zo is het balletje gaan rollen. Ik heb zelf ook altijd al interesse gehad in het analytische. Het mooie vind ik dat je vaak vanuit een soort conceptueel model naar een praktijkcasus kan gaan. Vooraf denk je na over de mogelijkheden, maar de praktijk is vaak weerbarstig. Als je dan toch een weg vindt om tot het eindresultaat te komen, geeft dat voldoening. Dat heb ik altijd leuk gevonden. Samen met andere collega’s zijn we daarom Team Data gestart. We zijn breed begonnen, maar het begint steeds meer structuur te krijgen.” 

Data in de praktijk

Bezig zijn met innovatie, daar moet vanuit je werkgever natuurlijk wel ruimte voor zijn. Jonathan vertelt daarover: “Vanuit Visser & Visser is er altijd aandacht voor innovatie. Een goed voorbeeld daarvan is de business unit Growteq, die in het verleden is ontstaan door iemand vanuit Audit die bezig was met data. Maar ook in ons werk zelf is ruimte voor innovatie. Eén van de laatste projecten waaraan ik meewerkte is een analyse voor een transportklant. We worstelden daar veel met de controle van het prijscomponent van de omzet. Een slimme analyse gaf ons controleteam veel relevante inzichten, zoals in de opbrengsten per kilometer.”

“Als je interesse daar ligt, zijn er genoeg mogelijkheden om met innovatie bezig te zijn.”

Vanuit de afdeling Audit en Assurance zoekt Jonathan ook naar slimme oplossingen die collega’s verder helpen.  Hij vertelt: “Als de oplossing maar toegevoegde waarde heeft, toepasbaar is en voldoet aan de regels. Momenteel kijken we bijvoorbeeld of we collega’s kunnen ontzorgen bij specifieke Audit-werkzaamheden die we ook met de AI-tool ChatGPT kunnen uitvoeren. Zulke dingen uitzoeken kost tijd, maar uiteindelijk wordt het werk er beter van. Mijn drijfveer om tijd te investeren in vernieuwing is dat het de jaren erna zijn vruchten afwerpt. Het is leuk om te zien dat collega’s die mijn werk overnemen, omdat ik doorgroei, opmerken dat iets slim is gedaan. Soms nemen klanten een idee zelfs over om meer in control te zijn. Dat geeft voldoening!”

Vertrouwen in het team

Er zijn ook situaties waarin Jonathan juist niet van verandering houdt. Hij vertelt: “Ik houd ervan om met collega’s te werken die ik goed ken. Dat vind ik prettig. Het is echt een team effort. Juist omdat je verschillende mensen hebt met verschillende ideeën kom je tot mooie oplossingen. Dat is de kern om verder te komen als organisatie. Als kernteam Data maken we gebruik van elkaars kennis, kwaliteiten en creatieve ideeën. Daar komen de beste plannen uit.”