Fluitend naar de zaak met de nieuwe fietsregeling

donderdag 12 december 2019

“Het kabinet hoopt meer forenzen op de fiets te krijgen.” Als fietsliefhebber spreekt mij dit bericht natuurlijk wel aan. Het is een goede zaak dat de nieuwe fietsregeling zo eenvoudig is gemaakt. Nu de vraag hoe interessant deze regeling is in de praktijk.

De nieuwe fietsregeling

Vanaf 1 januari 2020 moeten werknemers ook voor een fiets van de zaak een vast bedrag optellen hij hun inkomen, waarover ze belasting betalen. Voor de fiets van de zaak is dit 7 procent van de waarde. Voor de gemiddelde fiets gaat het dan om een paar euro per maand. Veel eenvoudiger dan de huidige regeling waarbij je precies moet bijhouden hoeveel kilometer je aflegt voor het werk en voor vrije tijd.

Tips:

  • De regeling geldt ook voor elektrische fietsen (dus ook de speed-pedelec).
  • Als directeur grootaandeelhouder mag u ook gebruik maken van de regeling.

Wat als u nu een reiskostenvergoeding krijgt?

Veel werknemers ontvangen nu een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer. De werknemers die nu al met de fiets naar het werk gaan zullen dit ervaren als een extra beloning en niet als een vergoeding van kosten. Bij een reisafstand van 15 kilometer enkele reis gaat het per jaar over toch over ongeveer € 1.200.

Als je overstapt naar de fiets van de zaak vervalt die vergoeding. De werkgever mag de vergoeding nog wel verstrekken als de werknemer niet met de fiets van de zaak reist. Ik vraag mij af of je dat moet willen, omdat je dan toch weer te maken krijgt met administratieve rompslomp.

Tips:

  • Kijk ook naar de mogelijkheden van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In de 2020 wordt die verhoogd naar 1,7% van de loonsom (tot €400.000).
  • De werkgever mag een renteloze lening geven voor de aanschaf van een fiets.

Op de fiets of niet?

In veel gevallen zal het voor zowel werkgever als werknemer interessanter blijven om de fietskilometers te vergoeden tegen € 0,19. Laat dit u vooral niet tegenhouden om de fiets te pakken en het fietsen te promoten. Het is altijd nog goedkoper dan de auto en nog leuk en gezond ook!

Auteur
Michiel van Atten
Accountant