Belasting Airbnb verhuur – Fiscaal (on)voordelig?

donderdag 07 september 2023

Bent u één van de vele aanbieders van een Airbnb-accommodatie? Dan kunt u te maken krijgen met een fiscale afrekening over de opbrengsten van uw verhuur. In deze blog zetten wij voor u op een rij hoe de regels op dit moment zijn voor de belasting Airbnb. Wij maken dit duidelijk aan de hand van een aantal voorbeelden. Hierbij geldt als volgorde: van weinig tijdsbesteding tot veel tijdsbesteding. Natuurlijk is elke situatie specifiek, dus raadpleeg uw adviseur voor zekerheid over uw situatie. Ook gaan we uit van een particuliere verhuurder (inkomstenbelasting). Beleggen via de BV is altijd belast tegen vennootschapsbelasting en box 2-belasting. Verder geldt dat onderstaande ook van toepassing is bij verhuren via Flipkey, Waytostay of een ander platform.

Belasting Airbnb

Ik verhuur een pand (niet mijn eigen woning) via Airbnb. De reserveringen, onderhoud website en de schoonmaak heb ik uitbesteed aan een derde.

Ik verhuur incidenteel (een deel van) mijn eigen woning of tuinhuis via Airbnb. De reserveringen en dergelijke regel ik zelf.

Ik verhuur structureel woningen of mijn tuinhuis via Airbnb. De reserveringen en dergelijke regel ik zelf.

Belasting Airbnb

Kostgangers of langere verhuur?

Verhuurt u (een deel van) uw eigen woning voor langere tijd aan dezelfde huurder en schrijft deze zich ook in op uw adres? Bovenstaande situaties gelden dan niet. Er gelden andere regels en voorwaarden, zoals bijvoorbeeld de kamerverhuurvrijstelling of de kostgangersregeling. Wij adviseren u om dit in uw situatie na te laten gaan door een adviseur.

Airbnb en de belastingdienst

Airbnb is verplicht jaarlijks gegevens over de verdiensten van hun gebruikers door te geven aan de Belastingdienst. De belastingdienst bevordert met deze wetgeving een eerlijkere belastingheffing zodat iedereen zijn of haar deel bijdraagt aan de financiering van openbare voorzieningen en diensten. Daarnaast wil de belastingdienst oneerlijke concurrentie voorkomen met traditionele accommodatieaanbieders, zoals hotels en bed-and-breakfasts.

Btw en Airbnb

Als u verhuurt via Airbnb, kunt u tegen heffing van omzetbelasting aanlopen (9%). De verhuur van onroerend goed is in principe vrijgesteld, tenzij u verhuurt zoals een hotel, pension of kamp. Airbnb valt onder deze uitzondering. U kunt bij een huuromzet tot € 20.000 wel gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling (KOR). U verhuurt dan alsnog zonder btw. Boven deze drempel moet u altijd aangifte doen.

Checklist Airbnb

Ten slotte geven wij u nog een aantal punten om op te letten als u via Airbnb verhuurt:

  1. Voldoet u aan formele eisen, zoals vergunningen en brandvoorschriften?
  2. Geeft u de inkomsten op de juiste wijze aan?
  3. Moet u btw afdragen over uw inkomsten?
  4. Bent u toeristenbelasting verschuldigd?
  5. Gelden er eisen vanuit de gemeente voor tijdelijke verhuur?
  6. Staat uw hypotheekverstrekker en/of de Vereniging van Eigenaren het toe dat u via Airbnb verhuurt?
  7. Zijn uw verzekeringen op orde?

Meer weten?

Bij Visser & Visser vinden we het belangrijk om hoogwaardig advies te bieden dat past bij uw specifieke behoeften. Onze diensten omvatten:

  • Fiscale advisering: strategieën voor belastingoptimalisatie en juridische expertise.

  • Financiële planning: persoonlijke en zakelijke financiële planning.

  • Boekhoudkundige diensten: betrouwbare boekhouding voor uw activiteiten.

Om te verzekeren dat we waarde kunnen bieden, starten we graag met een persoonlijk gesprek. Dit stelt ons in staat uw situatie grondig te beoordelen en te bepalen hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Neem contact op met ons voor een adviesgesprek.


*Deze blog is geschreven door Pieter Hoogendijk en Jelle Meijer, Belastingadviseurs bij Visser & Visser.

Auteur
Pieter Hoogendijk LLM
Manager belastingadviseur

Dit is de titel...

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Pieter Hoogendijk LLM
Manager belastingadviseur
+31 611 004 202