Heeft u een eenmanszaak of vof? Dan is nu het moment om na te denken over de inbreng van uw onderneming in een besloten vennootschap (bv). Een bv beperkt uw aansprakelijkheid en vergemakkelijkt een overdracht of bedrijfsopvolging. Bovendien verlaagt de bv uw acute belastingdruk aanzienlijk. Onder de maatregelen uit het nieuwe regeerakkoord van kabinet-Rutte III neemt dit voordeel alleen maar toe!

Wij lichten dit toe met een voorbeeld van een voorkomende situatie. Stel dat uw onderneming een winst maakt van € 150.000. Als u deze onderneming als eenmanszaak of vof drijft, dan bent u acuut € 58.000 aan belasting verschuldigd. Dat is een belastingdruk van ongeveer 39%. U kunt deze onderneming inbrengen in de bv. Er bestaan mogelijkheden om dit volledig belastingvrij te laten gebeuren. U moet in de bv een zakelijk salaris aan uzelf toekennen. Onder de huidige wetgeving bedraagt dit minimaal € 45.000 per jaar. Bij een winst vóór salaris van € 150.000 en een salaris van € 45.000 bedraagt de inkomstenbelasting over het salaris en vennootschapsbelasting samen ongeveer € 37.000. Stel dat u de volledige winst uitkeert, dan bent u nog eens € 21.000 belasting verschuldigd in box 2. Zo komt de totale druk uit op € 58.000. Dat betekent dus dat de belastingdruk onder de streep uitkomt op dezelfde bedragen. Maar wel met als belangrijk verschil dat u de heffing van € 21.000 voor u uitschuift en dat bedrag weer kunt investeren (en laten renderen) in uw onderneming.

 Wat gaat er wijzigen door het regeerakkoord? We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

  •   Tarieven box 1 nemen in 2019 af naar 36,93% voor inkomens tot € 68.000, daarboven 49,5% (nu: 40,8% en 52%);
  •   De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd zodat deze uiteindelijk slechts tegen de laagste schijf (36,93%) aftrekbaar is. Deze afbouw vindt vanaf 2021 plaats met ca. 3% per jaar van 49,5% naar uiteindelijk 36,93%;
  •   Tarief box 2 neemt in 2020 toe naar 27,3% en in 2021 naar 28,5% (nu: 25%);
  •   Tarieven vennootschapsbelasting nemen stapsgewijs af naar 16% en 21% in 2021 (nu: 20% en 25%).

 
Als we uitgaan van dezelfde getallen als in het vorige voorbeeld, dan wordt de totale belasting in beide gevallen € 56.000. Echter wordt het voordeel van het uitstel van heffing in box 2 groter (lagere vennootschapsbelasting, hogere box-2 heffing). Hierdoor kunt u in dit voorbeeld maar liefst € 25.000 belastingheffing uitstellen en dit herinvesteren in uw onderneming. Zo wordt inbrengen in de bv wel heel interessant.

Elke situatie is uniek, dus ook die van u. Bij een hogere of lagere winst pakt de berekening anders uit, maar algemeen gesproken ligt het scharnierpunt wel rond de € 150.000 winst: vanaf dat bedrag wordt de bv onder de streep fiscaal voordeliger. Van invloed zijn onder meer uw plannen met de winstreserves: hoe meer u aan uzelf uitkeert, hoe kleiner het voordeel van de bv. Ook uw salaris speelt een rol: als bij uw directeursfunctie een substantieel hoger salaris hoort, moet uw salaris hoger worden vastgesteld. Dat kan uw voordeel beperken. Laat u daarom goed adviseren en begeleiden bij de inbreng van uw groeiende onderneming in een bv.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur