Als kleine ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR), een regeling die is ontstaan om de administratieve lasten van kleine ondernemingen te verminderen. Als u in aanmerking komt voor de KOR, kunt u een vrijstelling krijgen op uw btw. De belastingadviseurs bij Visser & Visser zijn goed op de hoogte van de voorwaarden en mogelijkheden binnen de kleineondernemersregeling en helpen u graag verder.

 

Contact opnemen


Wat is de kleineondernemersregeling?

Ondernemers met een btw-belaste omzet tot € 20.000 (exclusief btw) per kalenderjaar kunnen de KOR toepassen. De regeling heeft vervolgens het karakter van een vrijstelling voor de omzetbelasting. U hoeft dan geen btw te berekenen aan uw klanten. Daarnaast hoeft u ook geen btw-aangifte te doen. Dat betekent echter ook dat u geen btw meer kunt terugvragen over uw kosten en investeringen. Voor andere belastingen, zoals de inkomstenbelasting, bent u niet vrijgesteld en zal u aangifte blijven doen.

 

Kom ik in aanmerking voor de kleineondernemersregeling?

De KOR kan worden toegepast door elke onderneming die aan de volgende voorwaarden voldoet, ongeacht de rechtsvorm:

 • U bent in Nederland gevestigd en u oefent uw bedrijf of beroep in Nederland uit.
 • Uw btw-belaste jaaromzet is niet hoger dan € 20.000.
 • U voldoet aan de minimale administratieve verplichtingen, zoals het bijhouden van een overzicht van uw inkopen en verkopen..

Twijfelt u of u aan de voorwaarden voor toepassing van de KOR voldoet? Met behulp van onze Toolkit kunt u gemakkelijk zien of u in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling.

 

Hoe kan ik de kleine ondernemersregeling aanvragen?

Om de kleineondernemersregeling aan te vragen dient u de volgende stappen te doorlopen:

 • Controleer of u in aanmerking komt voor de KOR.
 • Komt u in aanmerking voor de KOR en wenst u hier gebruik van te maken? Meld u aan voor de KOR bij de Belastingdienst. Dit doet u via het aanmeldformulier 'melding omzetbelasting kleineondernemersregeling' op de website van de Belastingdienst. Let op: dit formulier moet ingediend worden voordat u btw-aangifte doet over het tijdvak waarin u de KOR wilt toepassen. De KOR kan niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd.
 • In het aanmeldformulier geeft u aan dat u gebruik wilt maken van de KOR. U dient hierbij de omzet op te geven die u verwacht in het lopende kalenderjaar.
 • Als de aanvraag is goedgekeurd, hoeft u geen btw meer af te dragen aan de Belastingdienst. U kunt ook geen btw meer terugvragen over de kosten die u maakt.

Let op:

 • Aan uw keuze voor de KOR bent u gebonden voor ten minste drie kalenderjaren, tenzij uw btw-belaste omzet in een kalenderjaar de grens van € 20.000 omzet overschrijdt. Na drie jaar bekijkt u opnieuw of u nog steeds in aanmerking komt voor de regeling.
 • Heeft u in de kalenderjaren btw teruggevorderd op investeringen in roerende goederen (voorgaande 5 jaren) of onroerend goed (voorgaande 10 jaren) voor uw bedrijf? Bij een keuze voor de KOR zal een deel van deze btw moeten worden terugbetaald (herziening). Dit kan vervelende gevolgen hebben. 

 

Is de kleineondernemersregeling voor mijn onderneming interessant?

Het is belangrijk om goed te overwegen of de kleineondernemersregeling voor uw onderneming interessant is. Het kan namelijk ook nadelen hebben en voor hogere verkoopkosten zorgen. Bijvoorbeeld als u veel btw moet betalen over de kosten die u maakt of als u veel zakelijke klanten heeft. Over het algemeen is de KOR gunstig als uw afnemers vooral uit particulieren bestaan. Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij onze belastingadviseurs. Neem gerust contact op met uw contactpersoon binnen Visser & Visser of één van onze belastingadviseurs. Wij denken graag met u mee.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
 • Icon Copy 3 Professioneel advies
 • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
 • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur