Wilt u uw (klein)kind financieel helpen bij het kopen van een eigen woning? Of wilt u uw (klein)kind helpen bij het aflossen van zijn of haar eigen woning lening? Vanaf 2023 worden de mogelijkheden om een belastingvrije schenking voor de eigen woning te doen beperkt. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn om deze schenking nog belastingvrij te doen in 2022.


Schenkingsvrijstelling eigen woning 

 
Ouders

Op dit moment mogen ouders een eenmalige vrijgestelde schenking doen aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar van € 106.671 indien deze bedoeld is voor de eigen woning. Deze schenking moet wel aan verschillende voorwaarden voldoen.

De schenking voor eigen woning moet bijvoorbeeld gebruikt worden voor:

  • de aankoop van een eigen woning
  • de aflossing van bestaande eigenwoningschulden
  • een verbouwing van de eigen woning.

Andere voorwaarden voor de schenkingsvrijstelling:

  • Het gaat om een eenmalige vrijstelling. De ouders mogen dus niet al eerder een schenking aan hetzelfde kind gedaan hebben waarvoor een beroep is gedaan op een verhoogde vrijstelling.
  • De schenking dient daadwerkelijk betaald te zijn en mag dus niet schuldig gebleven worden.
  • De schenking dient uiterlijk besteed te zijn in het jaar van de schenking of in de twee direct daaropvolgende jaren.
  • Schriftelijke bewijzen hiervan moeten op verzoek worden getoond aan de Belastingdienst.

Het kabinet heeft voorgesteld om de vrijstelling te verlagen. In het komende belastingplan zal de verdere uitwerking van deze beperking opgenomen worden. Vanaf 2023 zal de schenking voor de eigen woning waarschijnlijk beperkt worden tot het bedrag van de eenmalig vrijgestelde schenking van ouders aan kinderen zonder voorwaarden. In 2022 bedraagt deze vrijstelling € 27.231.

Anderen

Ook andere personen dan de ouders (dus bijvoorbeeld een opa en oma aan een kleinkind, een oom of tante aan een neefje of nichtje) kunnen een schenking voor de eigen woning doen aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Ook voor deze schenking geldt de vrijstelling van € 106.671.

Ook deze vrijstelling wordt vanaf 2023 beperkt. Vanaf 2024 zal er voor andere personen dan ouders helemaal geen verhoogde vrijstelling meer zijn.


Aangifte schenkbelasting

Indien u een vrijgestelde schenking voor de eigen woning hebt ontvangen, moet er wel aangifte schenkbelasting gedaan worden. In deze aangifte doet u een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de schenking eigen woning.


Actie 2022

Indien u gebruik wilt maken van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, kunt u dit jaar nog de belastingvrije schenking van maximaal € 106.671 doen. Uw (klein)kind heeft dan nog twee jaar de tijd om de schenking te gebruiken voor de eigen woning. In de schenkingsovereenkomst kunt u opnemen dat de schenking wordt ontbonden indien de schenking niet wordt besteed aan de eigen woning.

Heeft u vragen over de mogelijkheden voor u om een schenking te doen voor de eigen woning aan uw (klein)kind, neem gerust contact op met uw contactpersoon bij Visser & Visser Belastingadviseurs.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur