‘We zijn jong, flexibel én weten van aanpakken’

dinsdag 02 juli 2024

For the workers, de slogan die in grote letters op de muur bij Povag prijkt. Een slogan die niet alleen hun doelgroep omschrijft, maar ook de cultuur binnen het bedrijf weerspiegelt. Een cultuur van doorpakken, aanstekelijk enthousiasme en passie voor ondernemen. Opgericht door Bart Pongers, heeft Povag zich in de afgelopen vier jaar ontwikkeld van simpele webshop tot serieuze speler op het gebied van bedrijfsinrichting. “Maar ik denk dat we nog maar aan het begin staan van wat we echt kunnen”, blijft Bart nuchter.  

Het avontuur begon in 2016 als stagiair bij een lokale outlet, waar Bart al snel het potentieel ontdekte van het online verkopen van producten. Een paar jaar later lanceerde hij een webshop, de start van Pongers Bedrijfsinrichting wat later Povag werd. Als snel stroomden de bestellingen binnen, breidde het team uit en werd de kleine hal die ze huurden voor opslagcapaciteit te klein. “Als je ziet dat het plan werkt, krijg je er steeds meer plezier in. Ik had helemaal geen ervaring in deze sector, maar ik had wel ideeën. We zijn het gewoon gaan doen. Je moet dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. Uiteraard wel met een goed plan en logisch nadenken, maar ik heb vooral geleerd door te doen.”

Sneltreinvaart

Povag is niet bang om in korte tijd grote beslissingen te nemen. De opslagcapaciteit is in drie jaar tijd uitgebreid naar 12.000 vierkante meter, de webshop werd geoptimaliseerd, Metalin Steel Creators werd overgenomen en de productielijn werd verplaatst naar Turkije. Naast deze ontwikkelingen heeft het pand in Holten ook nog eens een grondige verbouwing ondergaan. Een intensieve periode voor het bedrijf dus. “Om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, is schaalvergroting noodzakelijk”, vertelt Bart. “Vorig jaar besloten we te starten met een fabriek in Turkije. In een jaar tijd is de hele fabriek verplaatst van Nederland naar Turkije. We moesten enorm snel schakelen, van het bouwen van de fabriek tot het aannemen van het team. Het ging allemaal in sneltreinvaart.” Hij is er zelf ook nog wel eens verbaasd over. “In de woestijn een Povagfabriek zien staan, dat blijft toch wel bijzonder.”  

Met 9.500 vierkante meter extra productiecapaciteit in Turkije kon de productieafdeling in Holten ontmanteld worden en plaatsmaken voor opslag, assemblage en gloednieuwe kantoorruimte. Sinds vier maanden is het bedrijf in wat rustiger vaarwater terecht gekomen, en is er weer ruimte om met visie bezig te zijn. “In de sneltrein waar we het afgelopen jaar in hebben gezeten bleef het operationele deel van het bedrijf achter. Dan ben je vooral bezig met brandjes blussen. We zijn nu hard aan het werk om de balans, structuur en rust terug te brengen. En onszelf de vraag te stellen: waarom om doen we dingen zoals we ze doen en hoe kan het slimmer en efficiënter?” De kracht van de Povag ligt volgens Bart in de gedrevenheid van de mensen die er werken. “De passie voor het bedrijf en het werk zit in al onze medewerkers, en wordt ook regelmatig opgemerkt door onze klanten en leveranciers. We zijn een jong bedrijf, kunnen flexibel zijn én weten van aanpakken.”  

Risico’s in kaart

Met de overname van Metalin kwam Bart in contact met Erik Bakker, senior adviseur bij Visser & Visser. “Ik zocht iemand die ik kon vertrouwen. De waarde van het bedrijf dat we overnamen moest in kaart gebracht worden en we hadden een expert nodig om dat te kunnen beoordelen. Het is goed om iemand naast je te hebben die verstand van zaken heeft en weet waar je op moet letten. Iemand die af en toe vraagt: heb je hier rekening mee gehouden en hoe ga je dit aanpakken? Zeker in het proces van een bedrijfsovername is het heel belangrijk om te weten waar je aan begint en alle risico’s in kaart te hebben. Datzelfde geldt voor onze internationale activiteiten en ambities. Daar heeft Visser & Visser ons mee geholpen. En daarnaast zorgen zij ervoor dat ik als ondernemer inzicht heb in mijn cijfers, zodat ik weet welke consequenties bepaalde keuzes hebben. Dat is voor mij misschien wel het allerbelangrijkste.”  

Plannen voor de komende jaren zijn er genoeg. “We willen steeds meer internationaal gaan, het assortiment uitbreiden met magazijn en kantoorinrichting, meer verkoopkanalen, de dealerportefeuille uitbreiden…”, begint Bart enthousiast. Het is wel duidelijk, Povag is nog lang niet klaar.

Aanspreekpunt
Erik Bakker
Senior Adviseur