'Visser & Visser helpt energiegigant verder groeien'

maandag 11 december 2017

Eteck zit er warmpjes bij dankzij dashboards op maat

Eteck Energie Bedrijven investeert fors in warmteprojecten in Nederland. De portefeuille van de Waddinxveense onderneming telt intussen 25.000 aansluitingen. Als het aan algemeen directeur Cees Verloop ligt, zijn dat er in 2021 vier keer zoveel. De ondernemer vertelt hoe de samenwerking met Visser & Visser hem een serieuze voorsprong geeft in de markt.

Op de kast in zijn kantoor prijken zes Gazellen van het Financieel Dagblad. Het zijn jaarlijkse awards voor de snelst
groeiende ondernemingen van Nederland. “Zes jaar op rij een FD Gazelle winnen, is uniek in onze branche”, vertelt algemeen directeur Cees Verloop. De wijze waarop het bedrijf de groei voor elkaar kreeg, is dat ook.

Eteck komt oorspronkelijk voort uit een Haags sloopbedrijf dat in 1895 is opgericht. In 2010 gooit de vierde generatie in het familiebedrijf het roer om. Het aannemersbedrijf met sloop en infra onderdelen wordt verkocht en het bedrijf legt de focus op de tak van duurzame energie. De onderneming richt zich in afgeslankte vorm vooral op de markt van lokale, collectieve energiesystemen voor koude en warmte. Het bedrijf bouwt, exploiteert, beheert en onderhoudt energie-installaties voor koude en warmte. Ook renoveert Eteck bestaande systemen om de prestaties te kunnen verbeteren.“

Onze ingreep in 2010 betekende een reductie van 150 man personeel naar 15 man. Onze omzet ging van 30 miljoen naar 5 miljoen omzet. Tja, daar moet je lef voor hebben.” Verloop vertelt over de missie die hij hiermee voor ogen had en hoe hij zijn bedrijf daar volledig op inrichtte. “Wij willen een wezenlijke bijdrage leveren aan het besparen van energie en C02-uitstoot. En daarnaast de grootste in Nederland worden. Dat kun je als ondernemer niet alleen bewerkstelligen. Goede adviseurs die je met raad en daad bijstaan, zijn dan onmisbaar."

Samenwerking met meerwaarde

Eteck klopte bij Visser & Visser aan voor bedrijfsadvies en audit. Dat was volgens Verloop vanaf het eerste moment ‘een samenwerking met meerwaarde’. Arie Plug, audit specialist van Visser & Visser in de vestiging Gouda licht toe welke stappen zijn gezet. “De wens vanuit de ondernemer was duidelijk: groeien zonder uitbreiding van personeel. Dat betekent dat je je bedrijfsprocessen efficiënter moet inrichten. Zo kun je je kosten voor overhead/backoffice terugdringen. Met een quickscan hebben we alle processen in beeld gebracht. Direct werd duidelijk welke werkzaamheden Eteck uitvoert en waar de effiencyvoordelen waren te realiseren.” De oplossing voor lagere overheadkosten werd volgens Plug hoofdzakelijk gezocht in de automatisering. “Eteck koos voor slimme bedrijfsvoering op basis van operationele en financiële stuurinformatie, gepresenteerd in handige dashboards. Deze zijn ontwikkeld door Growteq, ons zusterbedrijf. De dashboards zijn op maat gemaakt en bieden snel en accuraat inzicht in managementinformatie. We bieden Eteck analyse, inzicht en bovenal controle over de bedrijfsvoering.”

Meetbare bedrijfsdoelen

Verloop heeft dankzij de dashboards continu zicht op de belangrijkste data in zijn onderneming. “Zodra ik zie dat er afwijkingen zijn, kan ik direct ingrijpen.” Ook kan hij dankzij een andere slimme database die Growteq heeft ingericht op projectniveau zien hoe zijn installaties het doen en welke CO2-reductie is behaald. De technologie helpt Eteck bij het slim aankopen van nieuwe installaties. “Wij weten precies wat bepaalde installaties kunnen. Uit mijn dashboard kan ik zo vergelijkbare projecten halen en de cijfers gebruiken voor slimme investeringen. Wij kunnen hierdoor zekere stappen zetten.”

Verloop is razend enthousiast over de controletools die hij in handen heeft: “We hebben met veel financiers te maken en rapportageverplichtingen naar allerlei partijen. Onze cijfers moeten 100% betrouwbaar zijn. Ik kan onze financiers tonen dat we op alle fronten in controle zijn. Ze weten overigens serieus niet wat ze zien; Dashboards zo uitgebreid en op maat gemaakt, zijn ze nog nergens tegengekomen. Het wekt veel vertrouwen. Dat zorgt er in elk geval voor dat we nieuwe financieringen loskrijgen of tegen gunstiger ratio’s. Afgelopen jaar hebben we nog 70 miljoen euro groeikapitaal opgehaald bij een Britse investeerder. Zonder dashboards was dat niet zoveel geweest”, klinkt het stellig.

Concurrentie

Of Verloop niet bang is om zijn concurrentie te laten zien hoe hij zijn voorsprong in de markt pakt? “Je hebt niet alleen dashboards, maar ook partners nodig om te groeien. We zitten elke twee weken met Visser & Visser om de tafel om onze dashboards en bi-tools door te ontwikkelen. Dat zijn hele duurzame relaties. Wat wij samen hebben opgebouwd, heeft een ander niet zomaar voor elkaar.” Verloop prijst hierbij de praktische en toegankelijke werkwijze van Visser & Visser. “Op alle fronten krijg ik hulp bij mijn bedrijfsvoering. Daardoor kan ik zorgeloos mijn ondernemersambities najagen.”

Eteck groeit intussen fors. De omzet is in 6 jaar tijd gestegen van 5 naar 30 miljoen. Verloop barst van het vertrouwen over de toekomst. “De komende 4 jaar willen we groeien naar 100.000 aansluitingen bij woningen en kantoren, met maximaal 45 man personeel.” Met die groeiambitie in het vizier kijkt de ondernemer nog eens naar de gewonnen prijzen in zijn kantoor. “Mijn kast is straks te klein is voor de awards die nog gaan komen.”

www.eteck.nl

Aanspreekpunt
Visser & Visser
Accountants en adviseurs