'Typerend voor Herman Jansen is de samenwerking met andere partijen'

dinsdag 21 september 2021

Herman Jansen is een familiebedrijf uit Schiedam dat al sinds 1777 gedistilleerde dranken produceert. De jeneverbranderij van toen is uitgegroeid tot een bedrijf van wereldformaat. Visser & Visser mag Herman Jansen sinds kort tot haar klant rekenen. We ontmoeten Diederik Jansen in het mooie historische pand in Schiedam.

“Hier maken we de jenever, zoals die ook 200 jaar geleden gemaakt werd”, vertelt Diederik. “We zijn een echt familiebedrijf, ik ben de zevende generatie vader op zoon. Nu is de fase aangebroken waarin er een overgang komt van de oude naar de nieuwe generatie. Mijn oom, vader en tante hebben alle drie evenveel aandelen. Van mijn generatie ben ik dat alleen. We zitten nu aan de vooravond van hoe we daarmee om moeten gaan. Dat is uitdagend, maar het hoort er ook bij als je een familiebedrijf bent.”

Premium

Kwaliteit staat voorop bij Herman Jansen. “Het gaat ons er niet om heel veel te verkopen, maar om dat wat we verkopen, te verkopen voor een hele goede prijs. Daarvoor moet je mooie producten maken. Eén van onze merken is bijvoorbeeld Sonnema Berenburg, een typisch Fries merk dat ook in Friesland wordt gemaakt. Dat is een relatief goedkoop product. Midden in coronatijd hebben we daar een Premium versie van ontwikkeld. Daar gaan we veel minder liters van verkopen, maar per fles verdienen we daar uiteindelijk meer aan.”

Samen sterk

Vorig jaar ging het bedrijf op zoek naar een nieuwe accountant. “We zochten een partner waarmee we de volgende stap kunnen maken. Herman Jansen heeft van oudsher altijd de samenwerking met andere partijen opgezocht. Dat is typerend voor ons. Dat deden we of omdat we zelf te klein waren of omdat we dachten dat het samen beter kon. In de loop van de tijd is dat gegroeid. Al die samenwerkingsverbanden resulteerden in een ingewikkelde vennootschappelijke structuur. We zitten nu in de fase dat we eigenlijk moeten snoeien om verder te groeien. Visser & Visser denkt daarin met ons mee. Samen sta je sterk.”

Plannen voor de toekomst zijn er genoeg. “We blijven natuurlijk investeren in onze merken. Daarnaast is een grote investering voor de komende 10 jaar onze nieuwbouw. We staan op het punt om een grote stap te zetten: de helft verkopen en op de andere helft een geheel nieuwe fabriek bouwen. Dat is een enorme diepte-investering. Fijn om dan een partner te hebben die naast je staat bij zulke grote veranderingen.”

Aanspreek
Ger Visser
Accountant