'Samen plukken we nu de vruchten'

zondag 04 maart 2018

Evert Jan van de Langemeen functioneerde goed als verkoper bij Velthuizen Keukens in Woudenberg. Door de groei van het bedrijf rees de vraag of hij ook de functie van verkoopleider aan zou kunnen. Via Visser & Visser volgde de verkoper een assessment en coachingstraject.

Het is 2010 als de broers Johan en Bert van Velthuizen samen een keukenbedrijf opstarten. De ondernemers doen alles zelf, op de montage van keukens na. Na twee jaar tekent zich een duidelijke taakverdeling af; Bert zorgt voor het inmeten, bestellen en de service, terwijl Johan zich focust op de verkoop. De groei gaat hard. Het aantal medewerkers is anno 2017 gestegen tot vijftien, waaronder voortaan vijf eigen monteurs.

HRM-ondersteuning op maat

Om de groei het hoofd te kunnen bieden en de projectmatige keukenverkoop verder uit te bouwen, wil Johan eind 2016 de taak van verkoopleider overdragen aan een van zijn medewerkers. “Het is prettig als je in tijden van groei bepaalde taken kunt overlaten aan anderen”, licht de eigenaar toe. Johan bespreekt zijn wens met Visser & Visser. Door consultant Gert-Jan van Bodegraven wordt de keukenondernemer verrast door een ondersteuningstraject op maat. “Ik wist helemaal niet dat ons accountantskantoor ook HRM-diensten aanbiedt. Samen hebben we gekeken naar een passende oplossing.”

Coaching op de werkvloer

Evert Jan van de Langemeen komt in beeld als geschikte kandidaat. De goedlachse Evert Jan is weliswaar nog maar kort in dienst, maar doet het uitstekend als verkoper. Visser & Visser stelt een functieprofiel op voor de nieuwe verkoopleider. Via een assessment wordt bekeken of de persoonlijke drijfveren en talenten van Evert Jan passen bij dit functieprofiel. Uit het assessment blijkt dat dit het geval is. Tevens komt vanuit het assessment duidelijk in beeld welke ontwikkelpunten Evert Jan heeft om de rol van verkoopleider perfect in te kunnen vallen. In een coachingstraject op de werkvloer helpt Visser & Visserconsultant Gert-Jan zowel werkgever, als werknemer stap voor stap naar de optimale inzet van Evert Jan.Evert Jan vertelt: “De gesprekken waren pittig. Er werd continu ingezoomd op mijn persoonlijkheid en capaciteiten.

Daarbij heb ik echte eyeopeners gekregen.” Johan vertelt dat hij op zijn beurt moest leren accepteren dat zaken anders gaan als hij ze zelf niet uitvoert. “Evert Jan heeft een ander type leiderschap dan ik. Uit het assessment kwamen duidelijk zijn pluspunten op dit vlak naar voren. Ik heb moeten leren om hem de ruimte hiervoor te geven.”

Traject op maat

De heren zijn een jaar verder sinds de start van het HRM-traject op maat. Sinds een maand doet Johan geen directe verkoop meer. “Dat is geweldig. Ik kan me echt focussen op andere werkzaamheden en Evert Jan voert zijn taken als verkoopleider perfect uit. Hij werkt alsof het zijn eigen toko is. Dat is mooi om te zien. Op sommige vlakken vind ik hem zelfs beter dan mezelf; hij houdt structuren beter vast en toont daarbij steeds een menselijke kant.” Evert Jan lacht: “Ik merk dat ik echt ben gegroeid. Maar ondanks al het vertrouwen dat ik krijg, vind ik het belangrijk om ook het team van Velthuizen Keukens te noemen. We doen het werk hier namelijk wel met zijn allen. Van verkoper tot monteur. Iedereen draagt bij aan het succes.”