'Pathologen winden er geen doekjes om, Visser & Visser ook niet’

maandag 08 oktober 2018

De stichting Laboratorium voor Pathologie onderzoekt de mogelijkheden voor een fusie met het Pathologie Laboratorium van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Via Visser & Visser is het multidisciplinaire team van de branchegroep Zorg aangesteld om de fusie in goede banen te leiden. Directeur Francien van Nederveen van het pathologielab vertelt over haar eerste ervaringen in het fusietraject.

“Als pathologielab zijn wij gewend om snel te schakelen. Patiënten zijn afhankelijk van onze bevindingen. Daarnaast kijken wij altijd naar de feiten. Als er iets mis is, leggen we dat openlijk op tafel. Iets is zoals het is, wij winden er geen doekjes om. Dat is precies de werkwijze die we zochten van de partij die ons fusietraject moest begeleiden”, vertelt Francien van Nederveen.

Begeleiding fusietraject

In september 2017 besprak de directeur van het Laboratorium voor Pathologie met haar accountant de plannen om te gaan samenwerken met het Maasstad Ziekenhuis. “Gezien de prettige manier van communiceren en de altijd goede bereikbaarheid van Visser & Visser zeiden we: doe eens een voorstel hoe jullie ons zou begeleiden door de fusie.” De aanvraag werd bij meerdere bedrijven gedaan. Toch was het lab al snel overtuigd van de meerwaarde van de branchegroep Zorg van Visser & Visser.

De juiste vragen

“Globaal hebben wij een conceptorganisatie voor na de fusie in beeld. Met alle voor- en nadelen. Aan wie niet in ons vak zit, is dat lastig uit te leggen. Verrast waren we dan ook door de presentatie van Visser & Visser waarin we merkten dat ze zich echt verdiept hadden in de zaak. Ze stelden de juiste vragen en zetten vraagtekens bij uitdagingen. Dat zie je niet vaak. Ze hadden duidelijk interesse in onze belangen, in welke organisatiestructuren er zijn en welke uitdagingen dat geeft.”

De opdracht ging ‘zonder enige twijfel’ naar Visser & Visser. “Vanuit de audit hebben we concreet inzicht gekregen in eventuele risico’s en dat is voor ons van belang in deze fase. De fusie moet in 2020 rond zijn. Hoewel we nog aan het begin van het traject zitten, voelt het alsof het tam van Visser & Visser er al jaren zit. Ze zijn zo voortvarend in hun aanpak, duidelijk in hun communicatie en schakelen razendsnel.”

Continue begeleiding

Van Nederveen benadrukt het belang van een goede partner aan je zijde in een fusietraject: “Een fusie is meer dan twee partijen samenbrengen. Het vraagt om een verbinding op alle denkbare fronten. Je moet jezelf continu afvragen of je de overview hebt. Een fusieproces vreet bovendien tijd en energie. Het is dan ook belangrijk dat je continu begeleiding krijgt van een partner met ook nog eens affiniteit met ons vakgebied. Heel prettig!”

Visser & Visser
Accountants en adviseurs