‘Onze groei halen wij hoofdzakelijk uit het overnemen van andere bedrijven’

zondag 25 oktober 2020

Sinds 1967 maakt Ebbers Metalworks metaalproducten. Het maken van een spanbeugel, die het trappen van de koe tijdens het melken kon voorkomen, was de aanleiding en inmiddels staan de broers Luuk en Helmer aan het roer van het bedrijf.

Luuk pakt de spanbeugel erbij als we bij Ebbers Metalworks langsgaan. “Onze vader is hiermee begonnen, een beugel in opdracht gemaakt van zijn zwager. Toen hij er één gemaakt had, kwamen steeds meer klanten met interesse in dit product. De series werden op een bepaald moment zo groot dat er elke week 560 gemaakt werden thuis.”

Overnames

Enkele jaren later werd “metaalfabriek H.A Ebbers & Zn. B.V.” opgericht en kwamen er ook andere agrarische producten in het assortiment. In de jaren die volgden breidde het bedrijf zich gestaag uit tot wat het nu is. Luuk: “Onze groei halen wij hoofdzakelijk uit het overnemen van andere bedrijven. In 2011 hebben we een bedrijfje overgenomen dat Ponsbeugel produceert. Om dat ook verder uit te breiden hebben we in 2019 Optimum draadvonktechniek overgenomen.”

Essentieel

De overnames van verschillende bedrijven zijn belangrijke momenten geweest voor Ebbers Metalworks. Hoe organiseer je dat op een goede manier? Helmer: “Het is voor ons heel belangrijk om een goede adviseur te hebben die naast ons staat en met ons meedenkt. Er zijn toch zaken waar wij als ondernemers minder verstand van hebben. Bijvoorbeeld als het over fiscale vraagstukken gaat: hoe organiseer je dingen als je regelmatig een bedrijf overneemt? Dan is een goede accountant essentieel. Ik vind het heel prettig dat Visser & Visser nu ook in de buurt zit. Telefonisch kun je veel dingen ondersteunen, maar als ik nu ergens mee zit kan er bij wijze van spreken ’s middags nog even iemand langskomen om te sparren. Ik zie dat ook als een verrijking voor ons.”

Jaap van Beek denkt als accountant en adviseur mee met de broers. Jaap: “Sinds 2015 zijn wij als Visser & Visser betrokken bij Ebbers Metalworks. Ik werk graag met Helmer en Luuk, het bedrijf staat nooit stil. Er zijn veel bedrijfsovernames geweest en de laatste tijd denken we na over fiscale optimalisatie van die overnames. Een mooi bedrijf!”

Aanspreekpunt
Drs. Jaap van Beek RA
Partner