Koploper zijn op gebied van toekomstgericht bouwen

vrijdag 23 december 2022

Met meer dan zestig collega’s creëert RoosRos Architecten iedere dag nieuwe ontwerpen en duurzame oplossingen voor hun klanten. Sander Ros, zoon van medeoprichter Mart Ros, houdt er een inspirerende visie op na. “In 2025 maken we meer impact met onze projecten, maken we aantoonbaar gezonde gebouwen en hebben we ons eerste losmaakbare gebouw gecreëerd.”

In 2000 kwam Sander in het bedrijf. “Ik had altijd al een liefde voor het bedrijf en voor het vak”, vertelt hij. “Als kleine jongen hielp ik hier al met het legen van prullenbakken en later ook met documentatie en archivering. Ik had hier altijd wel een taak of rol.”
Na een studie aan de TU Delft was het snel duidelijk dat hij - na werkervaring bij een aantal andere bureaus - bij RoosRos ging werken. “Het mooie aan het vak is dat je met veel verschillende soorten mensen te maken hebt. Wij werken voor zorginstellingen, scholen, beleggers en particulieren. Projecten voor eindgebruikers hebben mijn persoonlijke interesse. Dat heeft met betrokkenheid te maken. Passie en plezier zijn twee kernwaarden van onze manier van werken. Dat wordt erg gestimuleerd als je met en voor eindgebruikers werkt.”

Rentmeesterschap

RoosRos heeft een warm kloppend hart voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. “In ieder project zoeken we naar een manier om rentmeesterschap een plek te geven, vanuit het besef dat als we doorgaan zoals we nu bezig zijn, de aarde teveel uitgeput raakt. We voelen ons verantwoordelijk voor een leef-, woon- en werkomgeving die bijdraagt aan het geluk en welbevinden van mensen. Niet alleen voor de huidige, maar ook voor toekomstige generaties.” De focus ligt op gezondheid en aanpasbaarheid. “We vinden het belangrijk om gebouwen te maken met toekomstwaarde. Een gebouw met toekomstwaarde is een gebouw dat gezond en aanpasbaar is. We creëren plekken waar het gezond is om te zijn: veel daglicht, groen, ventilatie en een prima akoestiek. Én we zorgen ervoor dat onze gebouwen relatief eenvoudig een andere functie kunnen krijgen in de toekomst. Al meer dan dertig jaar is dit onze focus: het milieu zo minimaal mogelijk belasten en flexibel meebewegen met veranderingen.”

Duurzame oplossingen

Iedere vijf jaar zet het bureau een stip op de horizon. “We willen koploper zijn. Ik ben zelf heel erg gemotiveerd in het bereiken van onze doelen en ambities. Hoe meer je innoveert als bedrijf, hoe groter ook de uitdaging wordt om iedereen mee te krijgen in de ontwikkelingen die je voor ogen hebt. Daarom hebben we het RoosRos Lab geïntroduceerd, waar we met een groep koplopers bezig zijn met innovatie en ontwikkeling. Een voorbeeld van wat zij ontwikkelen is een paviljoen op de Floriade 2022, dat helemaal gemaakt is van bio-based materialen en gebouwd is volgens circulaire bouwmethoden. Achter de kopgroep volgt het peloton. Met zijn allen gaan we richting de finish.”

Groeien met je accountant

Volgens Sander zit het bureau nog niet op de helft van de groei. “En dan bedoel ik niet op kwantiteit, maar op kwaliteit. We willen beter worden, samen impact maken en steeds meer uitdagende projecten aantrekken.” Dan helpt het om een partner naast je te hebben die financieel met je meedenkt. “In de tijd dat mijn vader nog aan het roer stond, zochten we een adviseur die met ons mee kon groeien. We kwamen in contact met Visser & Visser en hebben in al die jaren een mooie relatie opgebouwd. In de beginjaren met Ger Visser, inmiddels werken wij samen met Jan van Maaren en Arie de Lijster. Ik heb persoonlijk iemand nodig die een kritische spiegel is. Iemand die zorgt voor balans in enerzijds ‘excelleren’ in ondernemerschap en anderzijds een gezonde stabiele financiële situatie. Ik ben heel blij met die relatie.”Aanspreekpunt
Boris de Kruijk
Accountant