‘In de kopgroep rijden’

maandag 08 november 2021

DWT Groep is in omgeving Goes een gevestigde naam. Het installatiebedrijf ontwerpt, realiseert en onderhoudt technische installaties in onder andere openbare gebouwen, bedrijfspanden, kantoren en hotels. Directeur en eigenaar Mark-Jan vertelt de groei van het bedrijf, de veranderingen in de markt en hoe DWT daar op inspeelt.

“We opereren in een markt die veel in beweging is”, vertelt Mark-Jan. “We zitten op dit moment in een energietransitie. Een transitie betekent ook dat je niet weet waar het eindigt. Wordt het waterstof, gas, elektriciteit of een mix van alles? De markt daagt ons uit om mee te gaan in die transitie, te kijken naar nieuwe technieken en niet vast te houden aan bestaande producten maar juist out-of-the-box te denken. Balans is belangrijk. We moeten daarin niet te ver gaan, en onze klanten nog steeds zekerheid kunnen bieden.”

Nieuw pand

Veranderingen in de markt betekent voor DWT groei, meegaan in nieuwe ontwikkelingen en transities. Daarmee kwam de huisvesting onder druk te staan. Samen met Hans Everse, accountant-fiscalist bij Visser & Visser, werd gezocht naar een oplossing. “We hebben samen een aantal scenario’s uitgewerkt: het pand verbouwen, nieuwbouw of bestaande bouw. We kwamen tot de conclusie dat een pand kopen voor de groei van het bedrijf het beste zou zijn. Het pand waar we drie jaar terug naartoe verhuisden is een pand met doorgroeimogelijkheden. We hebben het pand kunnen aankopen vanuit een beleggingsportefeuille en konden de ruimte die over was onderverhuren. Tevens konden we het oude pand als belegging houden en binnen onze vastgoedportefeuille houden.”

En dan begint het pas. “Het pand is ooit een maatpak geweest voor een ander bedrijf en dan moet je dat naar jezelf toezetten. We zitten er nu bijna drie jaar in en ik ervaar het als een heel fijn pand. Het voelt warm, de mensen zijn blij en het voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Toen we het kochten was het pand nog iets te groot voor ons. Nu zijn we op het punt dat we de ruimte alweer nodig gaan hebben voor de toekomst.”

Uit je comfortzone

Ooit begonnen als dorpsinstallateur is DWT Groep inmiddels doorontwikkeld tot een serieuze speler in de regionale markt. Wat kenmerkt de cultuur? “We hebben hier mensen werken met passie voor het vak en loyaliteit naar hun werkgever. We durven ook wel buiten onze comfortzone te stappen. Als we met iets nieuws bezig zijn, dan worden medewerkers daar enthousiast van. De Pippi Langkousuitspraak zit dan ook in onze kernwaarden: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. We stimuleren om buiten je comfortzone te stappen, jezelf te ontwikkelen en niet bang om op je gezicht te gaan. Dat doen we dan namelijk ook samen.”

Vooruitkijken

Het bedrijf groeide door de jaren heen ook mee in de dienstverlening van Visser & Visser. “We zijn in de inmiddels ook controleplichtig geworden. Dat traject hebben we ook helemaal met Visser & Visser doorlopen. Binnen de kortste termijn die haalbaar was, hebben we ook een goedkeurende verklaring gekregen. Het controlestuk van de dienstverlening vind ik persoonlijk het meest waardevol. Zo’n audit geeft mij als ondernemer een stuk rust. In de jaarcijfers kijk je terug, met het controlewerk kijk je ook vooruit en komen onderwerpen als IT en fraude aan bod. Dat de rest goed geregeld is, is bijna vanzelfsprekend.”
Hans is voor Mark-Jan iemand die hem helpt om keuzes te maken. “Als ondernemer voel je je best wel eens eenzaam. De besluiten die je moet nemen gaan vaak over grote investeringen. Hans helpt mij om even afstand te nemen van de materie, met een andere blik naar de casus te kijken en de voors en tegens tegen elkaar af te zetten. Niet alleen maar naar de harde cijfers kijken, maar ook nadenken over de vraag wat het doet voor je organisatie en wat doet het voor jou als mens. Op die manier hebben we samen al heel wat keuzes gemaakt en daar heb ik heel veel rust bij.”

Andersom biedt DWT Hans uitdaging in zijn werk. Hans: “Ik begeleid graag snelgroeiende bedrijven. Daar spelen uitdagende vraagstukken. Het betekent ook dat je je wel eens op nieuw terrein bevindt. Als accountant-fiscalist denk ik mee met Mark-Jan als het gaat om de toekomst van zijn bedrijf. Als je bedrijf groeit, groeit vaak het resultaat ook mee. Dan krijg je te maken met nieuwe uitdagingen en moet je soms een en ander bijschaven om alles financieel en fiscaal optimaal te laten zijn. Ik houd daarvan.”

Voorzichtig kijkend naar de toekomst concludeert Mark-Jan: “Belangrijk voor mij is dat mensen blijven voelen dat ze bij een familiebedrijf werken. Ik hoop dat we in de toekomst nog steeds een zelfstandig familiebedrijf zijn dat in het peloton meerijdt. We willen wel in de kopgroep rijden.”

Aanspreek
Mr. drs. Hans Everse AA
Partner