‘Ik verzamel herinneringen en versleten schouders’

woensdag 19 januari 2022

Ondernemen is topsport, maar andersom geldt hetzelfde. Topsport is ook ondernemen. Jetze Plat, paralympisch topsporter, heeft talloze prijzen en overwinningen op zijn naam staan: Paralympisch kampioen, meervoudig wereldkampioen, Europees en nationaal kampioen en houder van het parcoursrecord van de wereldberoemde Ironman op Hawaï. Het bewijs dat je in je leven veel kunt bereiken als je doorzettingsvermogen hebt, maar ook plezier hebt in wat je doet. “Ik verzamel herinneringen en versleten schouders”, aldus Jetze.

De liefde voor sport begon uit noodzaak. “Ik ben geboren met een beperking aan allebei mijn benen. Mijn ouders gingen op zoek naar een manier waarop ik zelfstandig mijn leven op kon gaan bouwen. Toen ik vijf jaar was kreeg ik mijn eerste handbike, een vervoersmiddel dat nog niet heel bekend was in die tijd. Voor mij was dat een manier om mijn leven op te bouwen en had het nog geen connectie met sport. Ik kon op die manier zelf naar school en vriendjes.”

Beste handbiker

Al snel groeide de droom om beste handbiker ter wereld te worden. ”Op mijn 12e reed in mijn eerste handbikewedstrijd. Daar is het allemaal begonnen. Maar ik ben niet opgegroeid met die topsportmentaliteit. Mijn ouders hebben me nooit geforceerd om te moeten winnen. Ik wilde het zelf. De combinatie van de oplossingsgerichtheid van mijn ouders en mijn eigen wil, heeft ertoe geleid dat ik erin ben gerold. Hoewel mijn familie die niet vies is van hard werken. Iedereen moest zijn steentje bijdragen. Dat heeft mij in de sport wel geholpen.”

De snelste handbiker werd hij, een titel waar Jetze hard voor heeft gewerkt. Door de jaren heen kwam ook de hele organisatie eromheen op gang: sponsoren, media, reisschema’s, trainingskampen etc. De start van een professionele carrière. Tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo die in 2021 plaatvonden, veroverde Jetze in vier dagen tijd drie keer paralympisch goud op de onderdelen triatlon, tijdrit in het handbiken en wegrace in het handbiken. Jetze: “Enorm blij dat het gelukt is. Ik heb zo hard naar het moment van de spelen toegewerkt en het plan perfect kunnen uitvoeren. Het was een enorme rollercoaster, maar een tijd om nooit te vergeten!”

In de spotlight

Jetze ziet zijn bekendheid als een kans om zijn sport in de spotlight te zetten en iets voor mensen te betekenen. “Samen met een bedrijf dat medische hulpmiddelen en diensten ontwikkelt en op de markt brengt, ging ik revalidatiecentra af om het handbiken te promoten. Handbiken is namelijk een hele mooie manier om mensen die in een rolstoel terecht komen te helpen om weer mooie dingen te doen. Richting de toekomst denk ik aan het oprichten van een foundation, omdat ik de sport wil blijven helpen. Nu heb ik de publiciteit en de sportresultaten om mensen enthousiast te maken, maar over 10 jaar is dat niet meer zo. Daar wil ik me nu op voorbereiden. Dat is in mijn ogen ook ondernemen.”

Meedenken over de toekomst

Hoe groter de sport voor Jetze werd, hoe belangrijker ook de sponsoring. “Als individuele sporter en zeker in een sport waar geen commerciële ploegen zijn, moet je veel zelf regelen. Ik heb sponsoring nodig om onder ander mijn handbike te verbeteren en trainingskampen en reizen te kunnen bekostigen. Op een gegeven moment moet je dit soort dingen goed gaan regelen.”

Zelf had hij weinig verstand op dit gebied en dus kwam hij in contact met Johan Bremmer, Manager Belastingadviseur bij Visser & Visser. “Ik had een gesprek met Johan en hij was meteen enthousiast. Hij heeft mij geholpen in het opzetten van een onderneming en denkt mee als het gaat om toekomstplannen. Mijn carrière stopt ergens, dat is zeker. Dan moet je nadenken over wat je erna gaat doen en toetsen of je plannen ook realistisch zijn.” De samenwerking is voor Jetze ook een leerproces. "Voordat ik Visser & Visser inschakelde had ik erg weinig kennis van administraties, nu weet ik er steeds meer van. Ik vind dat ook belangrijk. Als ik straks klaar ben met de sport, wil ik wel de grote lijnen kennen en weten hoe het werkt.”

De sport zorgt voor een gedeeld respect. Johan is fanatiek hardloper en volleybalt. “Het is niet vergelijkbaar met het niveau van Jetze, maar ik weet wel hoe het is om helemaal op te zijn. Ik vind het mooi dat we Jetze kunnen helpen bij het opzetten van zijn onderneming. Het nauwkeurige dat hem typeert in de sport, heeft hij ook in zijn administratie. Hij levert altijd op tijd de benodigde stukken aan en ik zal hem nooit een reminder hoeven sturen. Fantastisch om hem in Tokio die medailles te zien veroveren!”