'Het meest duurzame hotel van Nederland'

zondag 24 september 2017

Innovatieve warmtepompen, Kitchen Air Technology en een bijenhotel. Het is een greep uit de vele duurzame initiatieven in Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent. Ondernemers Thijs Boomkens en Marije van der Valk vertellen hoe hun hotel een van de meest duurzame hotels van Nederland is geworden en waarom generatie-overschrijdend ondernemen zo belangrijk is.

Welke stappen heeft u doorlopen bij het duurzaam maken van uw hotel?

“Tijdens de eerste gesprekken met de architect kwam duurzaamheid al aan de orde. We hebben samen besloten om te bouwen volgens de BREAAM-richtlijnen voor nieuwe gebouwen. Binnen deze certificering kozen we voor BREEAM Excellent. Dat betekent dat we de lat hoog hebben gelegd en hebben geïnvesteerd in een breed spectrum aan categorieën en criteria, uiteenlopend van energie tot ecologie. Denk aan: energie- en waterverbruik, de interne omgeving (gezondheid en welzijn), vervuiling, transport, materialen, afval, ecologie en beheersprocessen. Ook hebben we gekozen om te werken volgens de normen van Green Globe; een wereldwijd certificeringsprogramma voor duurzaam reizen en toerisme. Dit draait om economisch-, sociaalen milieuverantwoord beheer. Bijvoorbeeld: een goed functionerend milieuzorgsysteem, naleving van de lokale milieuwetgeving, een bijdrage leveren aan lokale natuur- en milieubescherming en werkgelegenheid verschaffen aan de lokale bevolking.”

Welke belangrijkste, milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen zijn er genomen in het gebouw?

“Enorm veel maatregelen zijn er genomen. Onder andere: Innovatieve warmtepompen, Kitchen Air Technologie, lage temperatuur verwarming en koeling (WKO), luchtbehandeling met warmteterugwinning en CO2-sturing, koppeling warm tapwater op restwarmte uit de koel- en vriestechniek, daglichten aanwezigheidsschakelingen in verlichting, energiezuinige LED, een groendak om een bijdrage te leveren aan CO2 vermindering, afwatering op de wadi van de gemeente, een bijenhotel, nestkasten voor gierzwaluwen en kraamkamers voor dwergvleermuizen.”

Waarom vindt u duurzaam ondernemen zo belangrijk?

“We kunnen onze ogen niet meer sluiten voor de milieubelasting die we met zijn allen veroorzaken. Duurzamer ondernemen is een must-do. Onze grootste drijfveer is dat we een echt familiebedrijf zijn. Onze ouders maken het mogelijk om met ons gezin een nieuw hotel te kunnen ontwikkelen en wij nemen de gedachte mee dat wij het uiteindelijk weer bouwen voor onze twee zonen. Generatie overschrijdend ondernemen betekent dat je niet per se kijkt naar wat het je oplevert op korte termijn, maar dat je ook denkt aan de waarde van het bedrijf over 10 jaar, 20 jaar of langer.” Wat zijn de belangrijkste tips die jullie andere ondernemers kunnen geven? “Kijk niet alleen naar vandaag en morgen, maar ook naar overmorgen.”

Welke doelen heeft het meest duurzame hotel van NL zichzelf gesteld voor de toekomst?

“Vooropgesteld past de titel meest duurzame ondernemer of meest duurzame hotel niet per se bij ons. Het is een eer dat menigeen dit aan ons geeft, echter vinden wij dat iedereen die op zijn of haar manier een steentje bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen deze titel mag krijgen. Wel vinden wij het erg mooi dat we het eerste operationele hotel zijn met het BREEAM Excellent certificaat! Voor de toekomst geldt dat je op de hoogte moet blijven van de mogelijkheden die er zijn om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo krijgen we een jaarlijkse keuring van Green Globe die toetst of we nog voldoen aan alle eisen. Tevens zullen we bij elke investering en verbouwing blijven kijken naar de toekomst met in gedachten ‘generatie overschrijdend-ondernemen’.

www.valknijmegen.nl