Het bedrijfsleven inzetten om sociale impact te maken

dinsdag 24 augustus 2021

In 1999 werd het Netherlands Water Partnership (NWP) opgericht. Een onafhankelijke netwerkorganisatie voor de internationaal ondernemende Nederlandse watersector. NWP laat de wereld kennismaken met de kracht van de Nederlandse watersector. In co-creatie met bedrijfsleven, kennisinstellingen, NGO’s, financiers en overheden werkt NWP aan concrete watervraagstukken en wereldwijde uitdagingen met water in de hoofdrol. Vorig jaar heeft Jaap Molenaar, Senior Consultant bij Visser & Visser, als interimmer werkzaamheden verricht rondom de afronding van het jaar en een aantal optimalisaties uitgevoerd. In gesprek met Rick Elmendorp, Finance Manager bij NWP, over de stichting en de samenwerking met Visser & Visser.

Katalysator

“In de 20 jaar dat NWP bestaat hebben we een deelnemersbestand opgebouwd van 200 organisaties die allemaal werkzaam zijn in de Nederlandse watersector”, vertelt Rick. “Dat zijn onder andere waterbedrijven, aannemers, fabrikanten, consultants, kennisorganisaties, Ngo’s en overheden. NWP is de katalysator voor de samenwerking tussen die partijen en internationale organisaties met een water-gerelateerd vraagstuk. Wij staan in het midden en zorgen ervoor dat we mensen bij elkaar brengen, begeleiden in de opstart van projecten en bevorderen de samenwerking. Dat gebeurt namelijk niet vanzelf.”

De deelnemers die aangesloten zijn bij het NWP worden door hen vertegenwoordigd in verschillende landen over de hele wereld. Met als doel het bijdragen aan de oplossing van de lokaal heersende waterproblematiek. “Nederland is een autoriteit op het gebied van water. Onze historie spreekt voor zich. Dijken, dammen, waterwerken… het is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Wereldwijd, en ook in Nederland hebben veel problemen te maken hebben met te veel water, te weinig water, of te vervuild water. Dat zijn de drie grootste uitdagingen. Wij geloven dat we echt impact kunnen genereren door die twee – de Nederlandse watersector en de waterproblematiek wereldwijd – bij elkaar kunnen brengen.”

Sociale impact

Het bedrijfsleven inzetten om sociale impact te maken is wat Rick zo aanspreekt in het werk van NWP. “Ik was op zoek naar een organisatie die dat bij elkaar brengt en dat vond ik in NWP. Het werk speelt zich af in de driehoek tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, NGO’s en de overheid. Wij brengen al die partijen samen. Ik geloof ook dat maatschappelijke impact hebben en een goed lopend bedrijf heel goed samen kunnen gaan.”

Bij een goed lopend bedrijf hoort een goede financiële administratie. Toen een collega van Rick met zwangerschapsverlof ging, zocht hij naar iemand die het jaarrekeningproces kon afronden. “Er was een aantal belangrijke eisen. Het moest iemand zijn met veel ervaring, iemand die snel op kon starten en zelfstandig kon werken en iemand die het team mee kon nemen. Jaap was de ideale kandidaat.”
Naast de werkzaamheden rondom de afronding van het jaar ging Jaap ook aan de slag met de implementatie van de Module Activa in Exact Online en de digitalisering van het inkoopproces. “Dat heeft echt zijn vruchten afgeworpen. Ik zocht vervanging voor een collega en kreeg er een hoop extra’s bij. De digitalisering van ons inkoopproces en de automatisering van de Activamodule heeft ons al veel tijd opgeleverd.”

Kameleon

Ook Jaap kijkt tevreden terug op de klus. “Als je dit werk doet moet je een soort kameleon zijn. Je maakt kennis met een nieuwe organisatie, moet je aanpassen aan de cultuur en je verdiepen in de werkwijzen en systemen. De klik met het team van NWP was bijzonder goed, een hele leuke club mensen. Mijn ervaring helpt me in dit soort situaties om er altijd weer uit te komen. De programma’s waar NWP mee werkt, ken ik door en door. En als ik tegen problemen aanloop, heb ik de specialisten van Visser & Visser achter de hand om me verder te helpen. Dankzij die snelle lijnen kunnen projecten snel afgerond worden.”

Veel tijdwinst en een gedegen proces is wat het werk van Jaap opgeleverd heeft. Rick: “Wat ik fijn vind is dat ik het jaarrekeningproces los heb kunnen laten. Ik had daar geen omkijken naar en dat is waarvoor ik iemand inhuur.”

Heeft u tijdelijk vervanging voor een afwezige medewerker nodig? Of iemand die u en uw bedrijf voor een langere tijd begeleid bij financiële en bedrijfseconomische vraagstukken? Welk vraagstuk u ook heeft, onze consultants  hebben genoeg kennis en ervaring om alle processen op orde te krijgen. Bekijk hier wat wij voor u kunnen betekenen.

Aanspreek
Jaap Molenaar
Senior Consultant