Hanse plus staal, sterk verhaal

maandag 08 november 2021

Sinds de oprichting van ‘de firma Hanse’ in 1907 is het Zeeuwse familiebedrijf Hanse Staalbouw ontwikkeld van wagenmakerij en smederij tot erkend staalbouwbedrijf. Een bedrijf met een rijke historie dus. Wat meer dan een eeuw geleden begon als hoefsmid, is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een begrip in de bouwwereld. Jochem de Jonge, mede-eigenaar en tweede generatie binnen Hanse Staalbouw, vertelt over het bedrijf en de samenwerking met Visser & Visser.

“Werkten we voorheen vooral als onderaannemer, in 2008 hebben we de keuze gemaakt om als hoofdaannemer alles in eigen beheer te ontwikkelen”, vertelt Jochem. “Engineering, productie, conservering en gevelbekleding. Deze beslissing was niet alleen goed voor ons bedrijf, ook onze klanten worden zo volledig ontzorgd tijdens een nieuwbouw- of renovatieproject. Hanse Staalbouw is een echt familiebedrijf en bouwt bedrijfspanden in stalen onderdelen in de ruimste zin van het woord. Daarnaast zijn we actief in de woningbouw. We doen het liefst de complete bouw, van ontwerp tot oplevering. We zijn pas klaar als het laatste handdoekenhaakje hangt.”

Met de paplepel

Jochem leidt het bedrijf samen met zijn broer en zus. In 2018 namen zij het bedrijf over van hun vader. De liefde voor vak is Jochem al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. “Zodra het maar kon was ik mee met mijn vader. Later ging ik mee met de jongens in de montage. Nadat mijn vader het bedrijf in 2007 geheel overnam, besloot ik om er fulltime te gaan werken en er vol voor te gaan. Toen ik met mijn broer en zus het bedrijf van mijn vader over kon nemen, was het voor mij geen vraag of ik dat wel of niet zou doen. We gingen er samen voor. Wat is er mooier dan als familie een prachtig bedrijf als dit voort te zetten?”

Korte lijntjes

Het vertrouwen en de hiërarchie binnen de familie zorgen voor een snelle besluitvorming. “We zijn een platte organisatie. Deze korte lijntjes zorgen voor een hoge mate van flexibiliteit, waar onze klanten uiteindelijk weer van profiteren. In 2016 werden we dan ook genomineerd voor Zeeuws familiebedrijf van het jaar. Wij zijn als bedrijf vooruitstrevend in het opleiden van ons personeel met een eigen MBO Opleiding en Vakschool. De sfeer binnen het bedrijf is informeel, de samenhang en betrokkenheid onder het personeel is groot. Deze factoren zorgen er uiteindelijk voor dat we gezamenlijk een sterk verhaal maken.”

Ondersteuning

Als jonge ondernemer zocht Jochem ondersteuning in het leiden van een bedrijf. Hij vond daarin een waardevolle partner in Visser & Visser. “In de tijd van de overname dacht Visser & Visser met ons mee: wat moet je allemaal regelen, hoe ga je de waarde bepalen van een bedrijf, wat moet er voor jezelf persoonlijk geregeld worden? Daar heeft Arpentus – red. businessunit Corporate Finance van Visser & Visser – ons in begeleid. In de overdracht naar de nieuwe generatie speelden vraagstukken over de overgang van de oude naar de nieuwe directie. Hoe gaan we dat inrichten? En op fiscaal gebied moet ook alles goed geregeld zijn. Dat Visser & Visser meerdere disciplines heeft, vind ik een groot voordeel.”

Richard van de Ree is vanuit de discipline audit en assurance betrokken bij de dienstverlening aan Hanse Staalbouw. “Binnen Visser & Visser gebruiken wij de slogan: alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder. Wij geloven in een goede samenwerking tussen de ondernemer en de accountant maar ook tussen de verschillende disciplines van onze dienstverlening zoals accountancy, audit & assurance, salaris & HR advies, IT (Growteq) en fiscaal advies. Vanuit mijn rol als externe accountant betrokken bij de jaarrekeningcontrole, is het geven van zekerheid en inzicht in de financiële positie en de eigen organisatie voor een ondernemer belangrijk. Wij kijken in het hart van het bedrijf en denken met de ondernemer mee in onder andere de beheersing van risico’s en verbeteren van de processen. We helpen de ondernemer graag verder door het echt willen begrijpen van hun business. Hiervoor zetten wij gerichte IT-audit en effectieve data-analyse in. Wij zijn trots dat wij met onze dienstverlening betrokken mogen zijn bij een mooi Zeeuws familiebedrijf als Hanse Staalbouw.”

Jochem sluit af. “Samen met Visser & Visser hebben we een frisse blik op de toekomst en zijn we met de juiste adviezen op de goede weg.” Hanse plus staal, sterk verhaal!

Aanspreekpunt
Richard van der Ree
Director audit

Hanse Staal

video-poster