'Handel moet je in je hebben, dat leer je niet'

donderdag 26 november 2020

Al van jongs af aan stroomt het handelsbloed door zijn aderen. In 2006 startte Sjaak Kosten een handelsonderneming, iets wat de Zeeuwse ondernemer zelf een uit de hand gelopen hobby noemt. Aanhangwagens, scooters, brommers, hij handelt in van alles. In 2013 begon hij voor zichzelf in de pallets: Sjaak Kosten Pallets. Op het terrein staan de pallets in metershoge stapels opgesteld, een indrukwekkend uitzicht. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren zo hard dat in 2016 Dannie Kosten, de zoon van Sjaak, ook in het bedrijf stapte. Sindsdien staan ze samen aan het roer van de onderneming.

De handelsgeest werd geboren toen hij samen met zijn opa als jongen op de markt stond. Daarna werkte Sjaak in de stoffering, in de ‘mossels en kokkels’ en bij een pallethandel, tot het in 2013 tijd was om voor zichzelf te beginnen als zzp’er. “Ik wilde de vrijheid hebben om te kunnen doen wat ik wilde doen. Ik had het veel eerder moeten doen.” Het bedrijf loopt zo goed dat Sjaak binnen vier maanden al een grote klantenkring heeft opgebouwd.

Keuze

In 2016 werd het werk zoveel dat Sjaak met zijn drie zoons om tafel ging: wie wil er in het bedrijf komen? “Ik zat elke dag tot ’s avonds 11 uur op kantoor, het werd te gek.” Dannie hoefde niet lang na te denken. “Mijn vader vroeg ons er 14 dagen over na te denken, maar de keuze was voor mij snel gemaakt. Ik heb hem die avond nog gezegd: dat
ga ik gewoon doen! Ik ben trots op het bedrijf dat mijn vader heeft opgebouwd en daaraan meewerken vind ik hartstikke mooi. De pallets, de handel, het transport, de vrijheid voor jezelf, dat past bij mij.”

Hoewel de omslag qua baan in het begin af en toe ook lastig was. “Ik kom uit de transportwereld. In het bedrijf waar ik werkte had men een andere manier van werken, je verdient je geld als dienstverlener. Hier is het centenwerk. Als je één klein foutje maakt kan het je best veel geld kosten, omdat de marges laag zijn. Kritisch zijn en snel schakelen is dus belangrijk. Als je iets denkt, moet je het direct doen. Je kunt het werk niet een dag of een paar dagen laten wachten.”

Snel schakelen

Sjaak beaamt dit. “Als je een vracht pallets aangeboden wordt en je zegt: Ik kom er morgen op terug, dan ben je te laat. Snel communiceren en schakelen zijn cruciale eigenschappen als je in de handel zit. Dat gevoel van handel moet je in je hebben, dat leer je niet. Als er bij mij iets in mijn hoofd zit, dan moet het eruit, van mijn lijf af.”

En dat verwachten de twee mannen ook van hun accountant. Hans Everse, partner en accountant
bij Visser & Visser, is vanaf de oprichting betrokken geweest bij het bedrijf. Sjaak: “Ik ben erg positief over de samenwerking met Visser & Visser. Als er iets is, bellen we en wordt het geregeld. Dat snelle schakelen ben ik gewend vanuit de handel en dat doe ik ook graag met Hans. In het begin was dat wel een beetje wennen, inmiddels begrijpen we elkaar. Hans heeft mij ook in de periode dat het bedrijf zo hard groeide af en toe een duwtje gegeven. Ik zag soms door de bomen het bos niet meer, maar Hans motiveerde me om niet te stoppen. Gewoon doorgaan, Sjaak, zei hij dan.”

Door de enorme groei is het terrein qua oppervlakte inmiddels verdubbeld. Sjaak: “Onlangs hebben we nagedacht over een overname van een ander palletbedrijf, maar we hebben besloten het niet te doen. Ik hoef niet groter te worden, het is goed zo.”

www.kostenpallets.nl 

Aanspreek
Mr. drs. Hans Everse AA
Partner