''Elk besluit kan getoetst worden aan de strategie''

maandag 15 april 2024

In een branche waarin innovatie en overnames centraal staan, heeft ICT-bedrijf Yellow Spring in Barneveld, onder leiding van Matthijs Hardeman (27), zich onderscheiden door een unieke benadering van IT-oplossingen en klantrelaties. De samenwerking met Visser & Visser heeft een belangrijke rol gespeeld in hun succesverhaal, dat zich uitstrekt van financiële expertise tot strategieontwikkeling en personeelsmanagement.

De oprichting van Yellow Spring in november 2021 was een sprong in het diepe voor Matthijs. In gesprek met deze jonge ondernemer springt vooral zijn passie en drive in het oog. “Ons doel is niet alleen om technische oplossingen te bieden, maar om écht te begrijpen wat onze klanten nodig hebben”, zegt Matthijs. “De naam Yellow Spring symboliseert vernieuwing en lente – een frisse, dynamische benadering in de verzadigde IT-markt," zegt Matthijs. Zijn visie was duidelijk: minder focus op technische oplossingen, meer op klantrelaties en bedrijfsprocessen. "IT moet ten dienste staan van efficiëntere en veiligere processen.

Beslissingen nemen op basis van actuele data 

Vanaf het begin richtte Matthijs zich op het maximaliseren van efficiëntie door automatisering. Een kernaspect van deze strategie was het stroomlijnen van de inkoop- en verkoopprocessen. "We hebben ons gericht op het automatiseren van routineprocessen, zoals de aankoop en facturering van Microsoft 365-licenties," legt Matthijs uit. Deze automatisering leidde tot een aanzienlijke vermindering van de noodzaak voor extra personeel, waardoor Yellow Spring de overheadkosten laag kon houden en de operationele efficiëntie kon verhogen.

Visser & Visser bleek voor Matthijs een waardevolle partner bij de opstart van het bedrijf. “Ik had de technische kennis en de drive, maar van financiën en bedrijfsvoering wist ik heel weinig. Jaap van Beek is vanaf het begin aangehaakt als adviseur en heeft geholpen met het opzetten van de administratie. Zo maken we gebruik van tools zoals Basecone, waarmee facturen automatisch op de juiste grootboekrekening worden geboekt. Dankzij deze systemen hebben we nu real-time inzicht in onze financiën, waardoor we snel kunnen reageren en beslissingen kunnen nemen op basis van actuele data.”

Goede zet 

Terwijl Yellow Spring groeide, realiseerde Matthijs zich dat zijn focus op werk en constante streven naar verbetering zowel een drijfveer als een uitdaging waren. Een uitdaging waar Jaap een oplossing voor zag. “Ik had het in die periode met Matthijs over zijn plannen voor volgend jaar en hij uitte zijn behoefte naar een leiderschapstraining. Onze tak Visser & Visser Consultancy is expert op dat gebied en daarom verwees ik Matthijs naar Johan Visser.” Het bleek een goede zet. Matthijs: “In gesprek met Johan voelde ik direct: dit is vertrouwd. Johan stelde voor een assessment te doen om mijn valkuilen te identificeren en daarna een leiderschapstraining te volgen. De grootste winst voor mij uit dit traject is dat ik ben gaan begrijpen hoe het brein werkt, en hoe je dit kan beïnvloeden. Sindsdien ervaar ik meer rust en balans. En ik heb ontdekt dat ik een uitlaatklep nodig heb. Voor mij is dat elke dag sporten, soms alleen en soms samen met collega’s.”

Halverwege dit jaar stond Matthijs voor een belangrijk moment. Na het afzeggen van een potentiële samenwerking met een ander bedrijf, merkte hij bij het personeel de behoefte aan duidelijkheid over de toekomst. “Dit zette mij aan het denken over onze volgende stappen”, vertelt Matthijs. Johan Visser werd hierbij betrokken, en samen doorliepen ze drie strategische sessies over de toekomst van Yellow Spring. “De sessies hielpen om onze toegevoegde waarde voor klanten te definiëren en onze doelstelling te verwoorden: binnen drie jaar de meest gedreven ICT-partner zijn, gericht op maatwerkoplossingen voor mkb-ondernemers.” Deze strategische aanpak biedt niet alleen richting, maar ook rust, doordat elk besluit getoetst kan worden aan de overkoepelende strategie van Yellow Spring.

Aanpassen aan groeiende behoeften 

Reflecterend op de reis van Yellow Spring, benadrukt Matthijs Hardeman het belang van de samenwerking met Visser & Visser. “We zijn gestart op financieel gebied, hebben vervolgens met aan onze strategische planning gewerkt en zijn nu bezig met de IT-businessunit Growteq voor de integratie van PowerBI, zodat we nog meer kunnen monitoren en sturen aan de hand van KPI’s.”

Jaap van Visser & Visser voegt toe: "De manier waarop onze samenwerking zich heeft aangepast aan de groeiende behoeften van Yellow Spring is het bewijs van de toegevoegde waarde van onze brede dienstverlening. Volgend jaar gaan we stappen zetten op HR-gebied, en zo zijn er steeds weer nieuwe vraagstukken waar we mee aan de slag kunnen. In elke fase van het bedrijf weten we elkaar te vinden en is er een match. Dat is enorm leuk om te merken en voor mij als adviseur een uitdaging om steeds weer de juiste mensen aan te haken.”

Aanspreekpunt
Drs. Jaap van Beek RA
Partner