Een pand kopen met Paul Bos

woensdag 07 oktober 2020

Als we Paul Bos tegenkomen staat hij in een volledig gerenoveerde tuin van één van zijn klanten. Met bestaande materialen is de tuin door Paul zo omgebouwd dat hij er weer fris en groen bij ligt. Afgelopen jaar zette Paul een belangrijke stap in zijn ondernemersleven: hij kocht een nieuw pand. Hij vertelt over zijn hoveniersbedrijf en hoe Erik Bakker, vestigingsleider van Visser & Visser Doetinchem, hem begeleidde bij de aankoop van het pand.

Als we vragen naar zijn trotspunt in de tuin, neemt Paul ons mee naar de oprit waar een Japanse esdoorn staat. “Die boom stond hiervoor midden in de bosjes en was helemaal overgroeid door andere planten”, vertelt Paul. “Zelf dachten we dat het niets meer zou worden, maar de opdrachtgever wilde de boom toch graag houden. We hebben we hem met heel veel zorg uitgegraven en nu lijkt hij weer helemaal op te bloeien op deze nieuwe plek.” Als het over tuin gaat bloeit ook Paul helemaal op.

Het huis te klein

Waar doe je het voor als hovenier? Paul: “Natuurlijk voor tevreden klanten, maar een andere hele belangrijke stap voor ons bedrijf was het kunnen aankopen van een eigen pand. In het voorjaar van 2020 hebben we dat kunnen realiseren. Het idee kwam toen thuis alles te klein werd, overal stonden materialen en gereedschappen. Zo erg dat mijn vrouw moest zoeken naar een plek voor haar eigen spullen. Dat werkte niet meer.”

Erik Bakker zag mogelijkheden voor de aankoop van een bedrijfspand. Op zijn voorstel gingen Erik en Paul naar de bank om de mogelijkheden te inventariseren. Een spannend moment voor Paul. “We dienden best een forse financieringsaanvraag in en de vraag van de bank was: is dit brutaliteit of is dit ondernemerschap? Met hulp van Erik kon ik goed onderleggen dat het zeker geen brutaliteit was, maar een aanvraag gebaseerd op cijfers. Wat ik fijn vond tijdens het gesprek was de rugdekking die ik voelde vanuit Visser & Visser. Met cijfers onderbouwd kon ik de juiste antwoorden geven op de vragen van de bank. Dat gaf mij zekerheid in het gesprek.”

Aan de slag

Na de aankoop van het pand begon Paul direct aan de inrichting. “Het pand was helemaal casco en er moest van alles gebeuren: het bouwen van stellingen en een zoldervloer, een keukentje inrichten en gereedschappen ophangen. Na de verbouwperiode wilden we ook weer snel aan de slag kunnen voor onze klanten.”

Annemarije, de vrouw van Paul, doet sinds drie jaar de boekhouding: “Voorheen deed Erik dat tot we in overleg hebben gekeken of ik daar ook iets in kon doen. Er zitten nog wel eens wat lastige facturen bij en ik ben blij dat ik Erik daar altijd even over kan bellen om me te helpen.”

Erik vindt het mooi om te zien dat het bedrijf van Paul zo groeit. “Normaal gesproken zijn onze producten veelal papieren producten, bijvoorbeeld een jaarrekening of een aangifte. Zelf terugkijkend op het proces vind ik het heel mooi om te zien dat hier nu iets tastbaars staat, een pand. En zo te zien plukt Paul daar inmiddels ook al wel de vruchten van.”

Aanspreekpunt
Erik Bakker
Senior Adviseur

Paul Bos

video-poster