Duurzaamheid op het snijvlak van techniek, zorg en onderwijs

vrijdag 26 november 2021

Twee hectare bos aankopen om de wereld een stukje beter te maken. Bij Gert-Jan en Desiree van Installatiebureau Kon zit de passie voor verduurzaming en techniek in het bloed. Het installatiebureau helpt niet alleen klanten aan duurzame installaties, maar ziet het ook als hun taak om verbetering van de wereld en het klimaat aan anderen over te dragen. “Het levert op dat de mensen waar wij mee in contact staan, steeds een beetje meer gaan verduurzamen”, aldus Desiree.

In 2010 startte Gert-Jan Kon als zzp’er het installatiebureau. Sinds 2014 is Desiree ook vennoot in het bedrijf. “Ik heb van alles gedaan voordat ik in de techniek ging werken. Van bollen pellen tot werken bij strandtenten en in de vleeswinkel van mijn vader, ik draaide nergens mijn hand voor om. Uiteindelijk koos ik voor de zorgsector. Toen ik Gert-Jan leerde kennen, kreeg ik steeds meer oog voor de verbinding tussen zorg en techniek. Sindsdien maak ik me in de branche hard voor de mogelijkheden van zorgtechnologie, niet alleen in het kader van energie opwekken, maar ook in het levensloopbestendig maken van huizen. Hoe kun je woningen aanpassen voor mensen die hulpbehoevend worden met behulp van technologie en verduurzaming? Daar ligt nog zoveel potentie.”

Verbinder

Desiree ziet zichzelf als verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven. “Het vinden van mensen met de juiste kennis en expertise is een uitdaging voor ons. We werken in een sector met bijzonder complexe systemen. Installaties moeten op een goede manier geïnstalleerd worden, rekening houdend met wet- en regelgeving. In 2015 hebben we samen met Parijs een klimaatakkoord ondertekend. Het wordt een hele uitdaging om de doelstellingen van het akkoord te halen. Waarom? Er zijn niet voldoende mensen met de benodigde kennis. De technische sector innoveert snel en het onderwijs kan niet altijd mee in deze snelheid van innoveren. Ik werk er graag aan mee om vraag en aanbod vanuit de arbeidsmarkt richting het onderwijs op elkaar af te stemmen.”

Passie voor duurzaamheid

Desiree en Gert-Jan hebben altijd de focus op duurzaamheid gehad, beginnend bij hun eigen organisatie. “We zijn begonnen met het verduurzamen van ons eigen pand. Op dat gebied hebben we veel geëxperimenteerd. Nu draaien we op warmtepompen en zonnepanelen. In 2019 hebben we onze eerste twee hectare bos aangekocht. Dat zie ik als het begin van het een stukje beter maken van de wereld en het klimaat. We maken gebruik van de bossen, laten we dat ook bewaren. Voor elke boom die gekapt wordt, moet er ook een terug geplant worden. Het is een passie geworden.”
Ook in zakelijke relaties en de dienstverlening naar klanten staat duurzaamheid centraal. “In gesprek zijn met de klanten over duurzaamheid vind ik het mooiste dat er is. We zetten de persoonlijke situatie van de klant centraal en zoeken samen met de partijen waar we mee samenwerken naar de beste oplossing. Dat kan soms betekenen dat er geen warmtepomp wordt geïnstalleerd door ons, maar dat er een andere partij wordt gevraagd om te kijken naar bijvoorbeeld isolatie of andere kozijnen. Die verbinding met andere partijen in het kader van duurzaamheid vind ik heel belangrijk en waardevol.”

Samen vooruit kijken

In 2019 kwam Desiree in gesprek met Leonie Vermeulen, Relatiemanager bij Visser & Visser. “We dachten erover na om ons bedrijf om te zetten in een BV-structuur. Ik zag daar best tegenop, omdat zo’n proces veel tijd en energie kost. Door Leonie en Ralph Mulckhuijse zijn we ontzettend geholpen in de overgang van VOF naar BV. Het gaf mij rust om te weten dat het gewoon opgepakt wordt door Visser & Visser. Ook voor de toekomst is nu alles goed geregeld. Samen kijken we vooruit: hoe zie je de toekomst voor je, hoe regel je je pensioen, wat laat je straks na aan je kinderen?”
Leonie denkt graag mee met soms originele vraagstukken van Desiree en Gert-Jan. “Toen Gert-Jan mij vertelde dat hij een bos wilde kopen, was ik verrast. Dat zijn als relatiemanager hele leuke vragen om te krijgen. Ik vind het heel interessant om ondernemers te begeleiden die zo bezig zijn met verduurzaming. Bij Gert-Jan en Desiree stroomt het door het bloed. In de afgelopen twee jaar zijn ze een professionaliseringsslag aan het maken, je ziet dat kwaliteit heel hoog in het vaandel staat. Ik vind het interessant welke keuzes daarin worden gemaakt. Tegenwoordig gaan veel mensen voor het grote geld, dit bedrijf doet meer dan dat. Hier is een achterliggende gedachte aanwezig en dat maakt de samenwerking voor mij bijzonder.”

“Het fijnst vind ik dat de relatie onderling zo goed is”, sluit Desiree af. “We kennen elkaar, we komen elkaar tegen in de regio en kunnen makkelijk even appen als er iets is. Die laagdrempeligheid past bij ons.”

Aanspreek
Leonie Vermeulen
Relatiemanager