‘De boot is de eerlijkste werkomgeving die ik ooit heb gehad'

dinsdag 30 november 2021

Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer hebben altijd hard gewerkt en besluiten in 2018 het roer om te gooien. Ze kopen een nieuwe catamaran in Frankrijk om hun droom waar te maken: de wereld rondreizen en vrijheid opzoeken. Dat betekent niet dat Laura haar werk aan de kant zet, het levert juist een mooie combinatie op. Ze geeft nu online trainingen vanaf de boot en ontdekt dat er verrassend veel mogelijkheden zijn.

Als klein meisje hield Laura al van verhalen vertellen. “Het zit in mijn genen. Ik had altijd de behoefte om verhalen te vertellen en op avontuur te gaan. Het ontdekken, zoeken, leren en doorgeven aan anderen heeft er altijd ingezeten.” Jarenlang werkte Laura als trainer en opleidingsadviseur bij ICM Opleidingen & Trainingen tot ze in 2019 haar eigen bureau Expert Trainers begon. Ze is tot twee keer toe Trainer van het jaar geworden en draagt het vak een warm hart toe. “Trainingen geven is een heel positief vak. Ik help mensen om een betere versie van zichzelf te worden, daarin heeft iedereen weer wat anders nodig en daar kun je als trainer eigenlijk nooit genoeg van krijgen. Mensen zien groeien geeft enorme voldoening. Dat zijn mijn gouden momentjes.”

Duurzaam reizen

Op 1 mei 2021 stapten Laura en Gilles op de catamaran om hun avontuur te beginnen. Laura: “We hebben in ons werk allebei veel te maken gehad met deadlines en hadden soms het gevoel in een ratrace te leven. We misten de vrijheid. Zo ontstond de droom om een wereldreis te maken. We hadden twee voorwaarden: het moet duurzaam zijn en sportief uitdagend.” Reizen per boot was het antwoord. Volgens Gilles bij uitstek een geschikte manier om duurzaam te reizen. “Met een zeilboot veroorzaak je zo min mogelijk impact op je omgeving. Je maakt gebruik van de wind om je voort te bewegen. We gebruiken zonne-energie vanuit onze zonnepanelen, windenergie en water via de watermaker als we reizen. Deze manier van leven past bij onze idealen van vrijheid en onafhankelijkheid. Het is een simpeler leven.”
Dat vraagt ook wel eens om aanpassing. “Drie apparaten is een no go. Als de wasmachine draait, de verwarming staat aan en je wilt een kop koffie, dan moet je kiezen en even wachten. Goed om je te realiseren dat alles energie vraagt, waar je normaalgesproken apparaten zonder nadenken aanzet. Het houdt je scherp om bewuster energie te gebruiken en je levensstijl te veranderen. Uiteindelijk wordt het nieuw gedrag en weer normaal.”

Meebewegen met de natuur

Het leven op de boot bevalt Laura goed. “We hebben nu een tiny house en dat is genoeg ruimte voor ons. Op een boot leven doet lichamelijk en mentaal ook veel met je. Voordat we permanent gingen zeilen, was ik misschien een uur per dag buiten, nu is dat 10 uur per dag. We slapen beter en zijn actiever. Ook als je je eigen tijd kan indelen, levert dat een leven op met meer ontspanning en aandacht voor de zaken die jij wilt.”
Als ze één ding geleerd hebben tijdens hun reis, is dat je moet leren meebewegen met de natuur. “Het respect voor de natuur is enorm gegroeid. Uiteindelijk zijn we maar een plastic bootje dat op een enorm water dobbert. We hebben ook spannende momenten meegemaakt, windkracht 10 en 6 meter hoge golven die je de kracht van de natuur laten zien. Het is de eerlijkste werkomgeving die ik ooit heb gehad. Als je fouten maakt, krijg je het meteen terug en je krijgt geen tweede kans.” Gilles vervolgt: “Weersomstandigheden, waterstroming en golfslag bepalen de koers van je reis. Het kan gebeuren dat je weleens een paar dagen moet wachten voordat je weer kunt vertrekken. Wat zeilen je leert is dat je nooit tegelijk een plaats en tijdstip kunt afspreken met anderen, je bent afhankelijk van de natuur hoe snel je ergens kunt zijn.”

Digital Nomads

Het geven van trainingen en workshops gaat op de boot gewoon door. Het biedt zelfs inspiratie voor nieuwe lesstof, vertelt Laura. “Toen de droom voor onze wereldreis ontstond in 2018, wist ik dat ik wilde blijven trainen. Ik vind mijn vak zo leuk! Maar hoe doen we dat op afstand, want technisch gezien kon het prima met een eigen router aan boord en de aanschaf van een softwarepakket als Zoom en Teams, maar online werken was nog lang niet ingeburgerd. Corona bood daarmee voor mijn vak een enorme kans, omdat iedereen nu online ging werken. En ontstond ook vraag vanuit mijn klanten over hoe online trainingen te geven, online actiever te vergaderen of online brainstorms te organiseren. Vanuit mijn online trainingen en de online werkvormen die ik daarvoor ontwikkelde, is mijn bestseller ‘E-book 100 online werkvormen’ ontstaan.”
Vier dagen in de maand reserveert Laura voor werk, de rest van de tijd willen ze zeilen. “Het leven op de boot bevalt me zo goed, dat ik ermee bezig ben om ook trainingen te ontwikkelen voor mensen die zoals wij de vrijheid opzoeken en op afstand willen gaan werken. Digital Nomads begeleiden in hun avontuur. Zonder dat we het wisten, hebben we een stap gemaakt die voor meer mensen interessant kan zijn in deze tijd.”

Wat het kost en wat het oplevert

In 2018 ging Laura op zoek naar een nieuwe accountant en kwam in contact met André Rozendaal, Relatiemanager bij Visser & Visser. “Ik was op dat moment nog in loondienst, dus veel administratie had ik niet. Omdat Gilles en ik al bezig waren met onze droom, zocht ik wel een kantoor dat ook advies kan geven en met je meedenkt. Ik heb altijd onthouden wat André tegen mij zei in het kennismakingsgesprek: Het is belangrijk dat je wat wij doen niet als kosten zult ervaren, maar dat het meer gaat opleveren. Hij heeft gelijk gehad. Bijvoorbeeld door met ons mee te denken over regelingen die ervoor zorgen dat je geld bespaart, zoals een startersaftrek. En zeker ook bij de aanschaf van de catamaran heeft hij ons geadviseerd over de fiscale consequenties voor de inkomsten- en omzetbelasting. Maar vooral hoe je dat op de meest optimale manier in kan richten! Of over welke rechtsvorm passend is en waar mijn winst belast wordt. André is voor ons iemand die het overzicht bewaart en zich echt heeft verdiept in mijn werk. Hij denkt proactief mee en vertaalt nieuwe fiscale regels naar: wat betekent dat nu voor jouw business? Dat vind ik heel fijn als ondernemer, wat dat ontzorgt mij enorm.”

Hoe lang ze nog doorgaan met reizen? “Dat houden we open. Het kan 5 jaar duren, het kan 10 jaar duren. We zijn inmiddels vanuit Noorwegen overgestoken naar Groot-Brittannië en zakken in de winter af langs de zuidkust van Engeland.” Gilles besluit: “We zijn niet aan het aftellen, we tellen op. Iedere dag genieten van een vrij leven buiten is fantastisch.”

De reis van Laura en Gilles volgen?

Op www.experttrainers.nl vindt u meer informatie over de trainingen die Laura via Expert Trainers aanbiedt.

Aanspreekpunt
André Rozendaal
Relatiemanager