‘De ambitie is om naar de top drie te groeien’

woensdag 20 oktober 2021

Hallux Voetexperts is een podotherapie-organisatie die is opgericht in 1998. Tien jaar geleden werd de organisatie klant van Visser & Visser. We brengen een bezoek aan de locatie in Dordrecht waar Grondlegger Mano de Kok vertelt over groei, ambitie en samenwerking.

“Als podotherapeut help je mensen die pijn ervaren bij staan en lopen”, vertelt Mano. “Wij gaan op zoek naar de oorzaak, die vaak ligt in de voeten, maar ook in knieën, heupen en lage rug. De klachten die daaruit ontstaan verhelpen we met allerlei therapiesoorten: bewegingstherapie, het manipuleren van een blokkade of een permanente inlegzool. Dat is in een notendop wat Hallux allemaal in huis heeft. We staan op moment op nummer vijf in podotherapie in Nederland. De ambitie is om nog verder te groeien, naar de top drie.”

Een belangrijke kernwaarde binnen Hallux is aandacht. “Niet alleen naar de cliënt, maar ook met elkaar en voor jezelf. Dat wordt nog vaak vergeten. We zien veel jonge mensen binnenkomen die het binnen een paar maanden al spannend krijgen met alle werkdruk en vernieuwing. Dan gaan ze bij ons een persoonlijk ontwikkelingstraject in, zodat ze daarmee om leren gaan.”

Het spel van ondernemerschap in de zorg

Waar komt de passie voor het vak vandaan? “Mijn moeder heeft in het vak gezeten en zo ben ik er ook ingerold. Ik merkte al snel na een aantal jaar: ik wil dit groter gaan maken. Het concept uitbreiden, zodat ik dingen die ik niet leuk vind om te doen uit kan besteden. Weer later ben ik samen met collegabedrijven samenwerkingen aangegaan om kosten te besparen voor bijvoorbeeld website en folderinkoop. Toen begon ik het spel leuk te vinden van het ondernemerschap in de zorg. Daar is ook behoefte aan. In de zorg zitten veel gedreven mensen die met mensen willen werken. Er zijn er niet veel zoals ik die juist de andere kant interessant vinden, namelijk de organisatiekant. Hoe kunnen we processen efficiënter inrichten en zorgen voor schaalvergroting, zodat je ook technische ontwikkelingen kunt gaan bekostigen?”

Realistisch ondernemen

Als pionier in het vakgebied zou Mano het volgende meegeven aan ondernemers. “Ik heb geleerd dat we overschatten wat we in één jaar kunnen doen en we onderschatten wat we in 10 jaar kunnen doen. Ik probeer mezelf en andere ondernemers altijd uit te dagen: probeer je plannen eens wat langer te maken dan alleen dit jaar. Waar wil je over 10 jaar staan?” Ook heeft hij geleerd dat het belangrijk is om realistisch te zijn. “Ga naar de cijfers kijken. Klopt je ambitie ook bij wat je op stapel hebt staan? Dat is een hele belangrijke en daar heeft Visser & Visser ons ook mee geholpen met het dashboard in Visionplanner. Soms is het nodig om een beetje kritisch te zijn. Ik zeg altijd: vroeger vond ik het vervelend als de accountant langskwam, het was de vervelendste dag van het jaar. Nu vind ik het een prachtige dag, ook omdat de cijfers er op dit moment goed uitzien. Dat is ook wel eens minder geweest. We hebben ook een periode gehad dat we bijna failliet gingen. Dan leer je als ondernemer met die spanning omgaan en is het fijn als er een partij is die met je mee kan kijken en denken.”

Samen verder

Samen met Visser & Visser heeft de organisatie heel wat meegemaakt. “Er is gefuseerd, er zijn aandeelhouders uitgekocht, Payt is geïmplementeerd voor debiteurenbeheer en er is een online dashboard ingericht. Als je dat zo op een rij zet is het onvoorstelbaar wat we hebben meegemaakt. De highlight is voor mij de fusie, waardoor het hoofdkantoor nu in Brabant zit. Twee grote partijen die bij elkaar komen. Dat heeft veel voeten in de aarde gehad. Het zijn momenten waarop je een goed advies niet kunt ontberen. Echt de moeite waard om dan een adviseur naast je te hebben.”

Aanspreek
Marco Ruit
Partner