Als je zaken goed regelt, kun je met minder tijd ook bedrijfsvoering doen

donderdag 19 oktober 2023

In 2011 neemt Wieger Hanskamp een sprong in het diepe. Hij maakt van zijn hobby zijn werk en richt zijn eigen hoveniersbedrijf op: Hanskamp Hovenier. Jong en ambitieus als hij is, is hij altijd bezig met het verbeteren en vernieuwen van zijn bedrijf. Vorig jaar hielp Visser & Visser hem bij het realiseren van een nieuwbouwgedeelte aan de al bestaande locatie en het uitbreiden van de bedrijfsactiviteiten. ‘Ik kan het financiële stuk daardoor veel meer loslaten. Er zit een heel team achter met enorm veel kennis, dat vertrouw ik volledig’, aldus Wieger.

Vanaf het eerste ontwerp tot de definitieve realisatie, klanten kunnen met elke vraag terecht bij Hanskamp Hovenier. Het in Zelhem gevestigde hoveniersbedrijf werkt voornamelijk in de Achterhoek en Twente, voor zowel particulieren als bedrijven. Door de jaren heen slaagde Wieger erin om het team uit te breiden en binnen het hoveniersbedrijf een nieuwe tak voor houtbouw op te richten, wat resulteerde in de behoefte aan meer ruimte. Het bestaande gebouw onderging een grondige renovatie en er werd een nieuw gedeelte aangebouwd, iets waar hij erg trots op is. “In de eerste jaren is het opzetten van een eigen bedrijf heel hard werken, zeker in dit vak. Vier jaar geleden heb ik een bedrijfsleider aangenomen, wat mij meer ruimte gaf om me op het ondernemerschap te concentreren. Ik ben graag bezig met het ontwikkelen en verbeteren van het bedrijf en denk mee over alles wat hier gebeurt. Van het logo van onze nieuwe houtbouwtak tot aan de indeling van de bedrijfsbussen.”

Het is wel duidelijk dat Wieger van vele markten thuis is en volgens hem brengt dat voordelen met zich mee. “Als je alles zelf een keer hebt gedaan, kun je het ook uitleggen aan je mensen. De praktijkervaring die ik zelf door de jaren heen heb opgedaan, van tuinontwerp en -aanleg tot het uitdenken van een compleet lichtplan, zorgt ervoor dat ik nu vanaf kantoor makkelijk kan schakelen als er op locatie bij een klant een probleem zich voordoet.” 

Eerst werken, dan kopen

Het creëren van oplossingen waardoor het team efficiënter en slimmer kan werken, dat is waar Wiegers drijfveer ligt. Dit kan variëren van grote innovaties, zoals het opzetten van de houtbouwtak, tot hele simpele zaken. “Zoals bepaalde routes op het erf bedenken, zodat er geen logistieke problemen ontstaan met inladen en uitladen. Of de bedrijfshal zodanig inrichten dat we daar zo efficiënt mogelijk in kunnen werken. Dat is het leukste van een bedrijf runnen, dat je ziet dat wat je bedenkt ook daadwerkelijk werkt.” De afgelopen jaren heeft Wieger voortdurend geïnvesteerd in materiaal en vakmanschap. “Daardoor kunnen we flexibel en efficiënter werken en zijn we nauwelijks afhankelijk van anderen. We hebben een uitgebreid machinepark, vakmannen in dienst voor zowel aanleg als onderhoud, en de kennis in huis om timmerwerk en technische voorzieningen te kunnen realiseren. We regelen het allemaal zelf. Wat dat betreft ben ik een beetje een boer: eerst werken, dan kopen”, vertelt hij lachend. Geen gekke instelling, want deze aanpak levert hem een stuk meer rust én een gezonde bedrijfsvoering op.

Een goede werk-privébalans is essentieel voor Wieger. “Als je zaken goed regelt, dan kun je met minder tijd ook bedrijfsvoering doen. Ik kan nu één dag in de week genieten van mijn papadag. Dat vind ik ook belangrijk.”

Samen verder

Een belangrijke factor die Wieger ruimte geeft om zich op ondernemerschap te richten, is de samenwerking met Visser & Visser. “Het team van Visser & Visser heeft ons geholpen met het splitsen van de bv’s, zodat we een aparte bv hebben voor het hovenierswerk en voor de houtbouw. Bij het realiseren van de nieuwbouw moest er een financieringsaanvraag bij de bank worden aangevraagd. Ook dat stuk heeft Visser & Visser compleet ontzorgd voor ons.” In de groeifase van het bedrijf is een financiële partner naast je hebben van grote waarde, volgens Wieger. “Met de groei van het bedrijf komen als ondernemer ook steeds complexere zaken op je pad, zoals personeelsmanagement, bedrijfsinrichting en gecompliceerde belastingaangiftes. Het is belangrijk dat deze zaken goed geregeld zijn. Visser & Visser heeft een heel team dat zich gespecialiseerd heeft in al deze onderwerpen. Daardoor kan ik het loslaten. Het geeft rust om te weten dat er altijd iemand is die het grote plaatje in beeld heeft.”

Als buitenmens kan Wieger zich geen ander werk voorstellen. “Als je maar doet waar je energie van krijgt”, vindt hij. “Voor veel mensen is het volgen van je hart een drempel. Maar ik ben ervan overtuigd: je moet morgen doen waar je zin in hebt. Zo ben ik ook ooit begonnen en ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze om voor mezelf te beginnen.”

Aanspreekpunt
Erik Bakker
Senior Adviseur