Verzekerde loonsom berekenen? Tips voor de naverrekening van personeelsverzekeringen

woensdag 08 november 2023

Op het moment dat ik deze blog schrijf, tikt de regen tegen de ramen. Na afloop van het jaar regent het meestal ook enveloppen of mails van verzekeringsmaatschappijen die aan u vragen een opgave te doen van de definitieve loonsomgegevens over het achterliggende jaar. Bijvoorbeeld voor uw ziekteverzuimverzekering, uw WGA-hiaatverzekering, collectieve ongevallenverzekering of andere personeelsgerelateerde polissen. Zorg dat u niet onnodig over een te hoog bedrag premie moet betalen. Tien tips over het berekenen van de loonsom!

Naverrekening personeelsverzekeringen

Regelmatig krijgen wij de vraag of we even een verzamelloonstaat willen mailen. Een verzamelloonstaat verstrekken is een kleine moeite. Als u de loonsom overneemt van de verzamelloonstaat bent u weliswaar snel klaar, maar loopt u tegelijkertijd het risico om (veel) teveel premie te betalen. Onderstaand geven wij u een aantal tips waarmee u kunt voorkomen dat u onnodig veel premie betaalt. 

Verzekerd loonbegrip

Welke loonbestanddelen tellen mee?

Overwerkvergoedingen, bonussen en andere variabele beloningen

Bijtelling auto’s

Ontslagvergoedingen en ander loon uit vroegere dienstbetrekking

Maximering per werknemer

Werknemers waarvoor de verzekeraar geen risico loopt

Stagevergoedingen

Beschikbare data in de salarisadministratie

Een voorbeeld uit de praktijk

Geld besparen

Het is zinvol om goed te beoordelen over welk bedrag u per verzekeringspolis premie bent verschuldigd. Ook bij een kleinere loonsom kunt u het nodige geld besparen. Wij zijn u graag van dienst om uw vragen te beantwoorden. Ook voor het in beeld brengen van de op te geven loonsom kunt u bij ons terecht. Betaal niet onnodig veel premie!

Auteur
Laurens Haase
Senior Specialist