Schenking voor eigen woning nog mogelijk in 2022

donderdag 14 juli 2022

Wilt u uw (klein)kind financieel helpen bij het kopen van een eigen woning? Of wilt u uw (klein)kind helpen bij het aflossen van zijn of haar eigen woning lening? Vanaf 2023 worden de mogelijkheden om een belastingvrije schenking voor de eigen woning te doen beperkt. Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn om deze schenking nog belastingvrij te doen in 2022.

Schenkingsvrijstelling eigen woning 

Ouders

Anderen

Aangifte schenkbelasting

Indien u een vrijgestelde schenking voor de eigen woning hebt ontvangen, moet er wel aangifte schenkbelasting gedaan worden. In deze aangifte doet u een beroep op de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de schenking eigen woning.

Actie 2022

Indien u gebruik wilt maken van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, kunt u dit jaar nog de belastingvrije schenking van maximaal € 106.671 doen. Uw (klein)kind heeft dan nog twee jaar de tijd om de schenking te gebruiken voor de eigen woning. In de schenkingsovereenkomst kunt u opnemen dat de schenking wordt ontbonden indien de schenking niet wordt besteed aan de eigen woning.

Heeft u vragen over de mogelijkheden voor u om een schenking te doen voor de eigen woning aan uw (klein)kind, neem gerust contact op met uw contactpersoon bij Visser & Visser Belastingadviseurs.

Auteur
Pieter Wisse
Belastingadviseur