Quality kick-off 2022: duurzaamheid, nieuwe standaarden en leuke activiteiten

donderdag 20 oktober 2022

Inmiddels is het een vast onderdeel geworden aan de start van het nieuwe auditseizoen: de Audit Quality Kick-off! Ieder jaar komen alle collega’s van de discipline Audit uit Barneveld, Dordrecht en Goes bij elkaar voor een dag vol interessante cursussen en trainingen, ontspannende activiteiten en lekker eten met elkaar. Dit jaar waren we welkom in de haven van Drimmelen, langs de rivier ‘de Amer’, vlakbij de Biesbosch. Daar was het een hele dag goed vertoeven in en rondom restaurant ‘More-Itz’. 

De dag begon in het restaurant, met een lekkere bak koffie en een groot stuk appeltaart. Leo van der Stelt trapte de dag af een kort openingswoord richting alle collega’s, waarna iedereen zich naar de bovenverdieping van het restaurant verplaatste voor het ochtendprogramma.

Duurzaamheid en kwaliteit

Usha Ganga, themaregisseur duurzaamheid bij de NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants), was bij ons te gast en besprak verschillende aspecten omtrent duurzaamheid. Aspecten die (vanuit nieuwe wet- en regelgeving) relevant zijn voor de accountant en voor de klanten die de accountant bedient. Usha lichtte aan de hand van feiten en cijfers toe wat de huidige situatie is in de wereld omtrent biodiversiteit, opwarming van de aarde en verbruik van grondstoffen. De volgende stop was duurzaamheidsverslaggeving: hoe is dat ontwikkeld in het verleden en wat zijn de toekomstige wijzigingen in duurzaamheidsverslaggeving, waar de accountant rekening mee moet houden in de toekomst? Aan de hand van een casus konden collega’s met elkaar in discussie hoe je over verschillende onderwerpen in gesprek kan met je klant.

Voor de lunch gaf ook Richard van der Ree een presentatie vanuit Vaktechniek, waarin hij ons meenam in de wijzigingen in het (kwaliteits)handboek van Audit en Assurance. Dit betroffen onder andere wijzigingen in criteria-aanwijzingen van opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen (OKB’s), verplichte consultatie-onderwerpen, en de implementatie van de herziene standaard 315.

Wilbert Snoei was verantwoordelijk voor het middagprogramma. Hij gaf een presentatie over de gewijzigde standaard 315, en welke invloed dit heeft op het uitvoeren van controles bij klanten. Centraal bij deze wijzigingen staat het identificeren van inherente risico’s bij klanten aan de hand van risicofactoren. Wilbert legde uit in hoeverre de standaard is veranderd, wat dit betekent, en hoe alle collega’s dit in de praktijk dienen te brengen in nieuwe controledossiers. Niels Terlouw sloot af met een toelichting over de technische kant: in hoeverre kan dit in het dossier vastgelegd worden?

Tijd voor ontspanning!

We kregen de keuze: TukTukken, sloepvaren door de wateren van de Biesbosch en voor de avonturisten verschillende watersporten waaronder wakeboarden, flyboarden, waterskieën en suppen. We sloten af met een gezellige borrel, gevolgd door een sharing dinner. Een leerzame en vooral heel gezellige dag met een hoop kletsen en lachen met elkaar. Vol goede moed en met nieuwe kennis kunnen we weer het nieuwe auditseizoen in!

video-poster
Auteur
Dirk van der Sar
Senior Assistent Accountant