Internationaal ondernemen? Laat dan de afstand geen probleem zijn!

donderdag 12 april 2018

1609, ergens op de Atlantische oceaan. Aan boord van de ‘Halve Maen’ wordt met man en macht gezwoegd om koers te houden. De storm slingert het schip woest alle kanten op. De kapitein probeert tussen het rollen van de golven door het scheepsjournaal bij te houden. Hopelijk bereikt zijn verslag op een dag de opdrachtgevers... 4.200 kilometer verderop in Amsterdam vraagt een aandeelhouder van de VOC zich af wat de status is van deze internationale reis. Helaas laat het antwoord nog maanden op zich wachten. Was het een juiste beslissing of is het weggegooid geld?

De snelheid van het heden

2018, zelfde locatie. 11 kilometer boven de zeespiegel glijdt de Boeing 777 in gestaag tempo richting de eindbestemming. Onder het genot van een drankje worden door twee accountants de ontwikkelingen bij de klant doorgenomen en een eerste analyse uitgevoerd op de conceptcijfers van de buitenlandse deelnemingen. De komende dagen zullen zij de werkzaamheden van de lokale accountants doornemen en de ontwikkelingen binnen de organisatie met het lokale management bespreken. Zij zullen hun verslag met bevindingen daarna aan de aandeelhouder mailen, zodat hij dit kan doornemen voor de conference call van aanstaande week. 4.200 kilometer verderop in Amsterdam leunt de aandeelhouder rustig achterover. Over een paar dagen is hij weer op de hoogte van het reilen en zeilen binnen zijn buitenlandse deelnemingen, dankzij de update van zijn accountants.

Afstand is geen probleem

Als internationale ondernemer kunt u tegen diverse problemen aanlopen als gevolg van fysieke afstand, cultuurverschillen, taalbarrières en uiteraard ook afwijkende wet- en regelgeving. Als internationaal accountant én prominent lid van het wereldwijde netwerk PrimeGlobal zijn wij ervaren op diverse gebieden en schakelen waar nodig de hulp in van collega’s in desbetreffende landen. In de praktijk betekent dit dat wij onze klanten onder andere helpen met het in control krijgen van buitenlandse entiteiten, hen adviseren op het gebied van toepassing van (inter)nationale wet- en regelgeving en de jaarrekeningcontrole van de groep aansturen.

Meer weten over wat wij internationaal voor u kunnen betekenen?

Voelt u zich de aandeelhouder uit 1609 als het gaat om grip op uw (buitenlandse) investeringen? Bent u een hedendaagse aandeelhouder die niet rustig achterover durft te leunen? Of heeft u ‘gewoon’ de Nederlandse handelsgeest en ziet u kansen buiten de grenzen, maar ontbreekt het aan proactieve begeleiding? Neem dan contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen en waar nodig coachen als het gaat om groei, zeker ook buiten de landsgrenzen!

Auteur
Remco Hellegers
Senior Business Analist