Een manier vinden om elkaar te begrijpen

donderdag 20 mei 2021

Twee jaar geleden kwam Stefan van der Waal binnen bij het Auditteam van Visser & Visser. Hij heeft autisme en werd door jobcoach Wouter van der Elst van re-integratiebureau JobUp begeleid in de opstart van zijn nieuwe baan en verdere ontwikkeling. Binnenkort loopt de succesvolle coaching ten einde en pakt Stefan zijn werk geheel zelfstandig op. In gesprek met Stefan, Wouter en interne begeleider Tina Tsang Fong.

“JobUp richt zich tot iedereen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaart”, vertelt Wouter. “We helpen mensen die het niet lukt om zelfstandig aan een baan te komen. Samen gaan we op zoek naar waar iemand goed in is, houden we rekening met belemmeringen en denken we in mogelijkheden.” Wouter kende Stefan al toen hij nog bij zijn vorige werkgever werkte en zag dat hij meer in zijn mars heeft. “Stefan had veel meer kennis en vaardigheden dan hij op die plek kon inzetten. Samen zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat meer te bieden had en beter aansloot bij de kwaliteiten van Stefan.”

Elkaar begrijpen

Dat werd Visser & Visser, waar Stefan als Junior Data Analist aan de slag ging. Met behulp van Wouter werd gezocht naar het juiste takenpakket en ervoor gezorgd dat de verhoudingen tussen Stefan en zijn collega’s groeide. Wouter: “Er moet een manier gevonden worden waarop je elkaar kunt begrijpen. Soms is dat een hele tijdsinvestering. Voor mensen met autisme is het belangrijk dat leidinggevende en collega’s begrijpen wat de randvoorwaarden zijn voor het goed kunnen functioneren van een collega met autisme.”

Wat vaak helpt is een vast aanspreekpunt, iemand die rekening met je houdt en bij wie je met vragen terecht kunt. Tina is Stefans interne begeleider binnen Visser & Visser en leerde ook veel van het coachingstraject. “Wat ik erg leerzaam vond was om te beseffen hoe belangrijk het is om concrete vragen te stellen en feitelijk te communiceren. Dit heeft zeker bijgedragen aan de prettige samenwerking met Stefan.”

Oplossingen

Werkinhoudelijk vond Stefan al snel de aansluiting, alleen informele situaties – pauzes, bedrijfsuitjes, e.d. – en de samenwerking met collega’s kosten hem meer moeite. “Ik vind het lastig om emoties te lezen van mensen en heb weinig behoefte aan intensief contact met anderen. Zolang ik zelfstandig kan werken gaat het goed, maar zodra ik samenwerk met andere collega’s gaat het wat stroever. Als ik tijdens werkoverleggen ergens tegenaan liep dan kon ik met Wouter sparren om tot een oplossing te komen.”

Soms zijn het hele simpele oplossingen die het leven voor Stefan een stuk makkelijker maken. Het welkomstmoment in kleinere setting, presentaties van tevoren opnemen en niet live te hoeven presenteren, mailen in plaats van bellen. “Ik vind het bijvoorbeeld fijn als de communicatie geschreven is. Een vraag stel ik liever via een Teams-chat dan telefonisch. Het helpt dat ik het dan terug kan lezen en niet direct een antwoord hoef te geven.”

Puzzel

Wouter vind het belangrijk om in de ontwikkeling de juiste balans te vinden. “We proberen geen dingen te creëren die er van nature niet inzitten. Met elkaar zoeken we naar de juiste balans: wat speelt er? Waar moeten we mee doorgaan? Wat moeten we loslaten? Wat kan beter of anders? Zo leggen we langzaam de puzzel, totdat we op het punt zijn dat iedereen tevreden is.”

Dat punt is inmiddels bijna bereikt, de begeleiding vanuit JobUp loopt binnenkort ten einde. Stefan merkt dat hij zelfstandiger is geworden en makkelijker nieuwe taken oppakt. Ook Wouter kijkt tevreden terug. “Stefan zit op zijn plek hier. Hij kan zijn kennis en kwaliteiten inzetten en is op persoonlijk en communicatief vlak gegroeid. Daar ben ik blij mee. Als een baan op deze manier kan bijdragen aan die ontwikkeling, is dat het beste resultaat!”

Ook werken bij een bedrijf met oog voor jou als persoon en jouw ontwikkeling? Kijk op www.werkenbijvisser-visser.nl voor onze vacatures!