Een kogel in de Grote Kerk van Dordt

dinsdag 01 maart 2022

Op een zonnige dinsdag liep ik met een échte Dordtenaar door de historische binnenstad van Dordrecht. Vol enthousiasme liet hij mij een aantal hoogtepunten van onze eeuwenoude stad zien. Lopend door de Grotekerksbuurt richting de Grote Kerk vroeg hij mij plots: ‘Ken je het verhaal van de kogel in de Grote Kerk?’ Mijn zwijgen verraadde het antwoord. Samen liepen we naar de achterkant van de kerk. ‘Die hebben de Fransen er in 1813 vanaf het water ingeschoten’, vertelde hij. Mijn mond viel open van verbazing: ‘Echt?’

De kogel

Vanaf dat moment denk ik iedere keer als ik de Grote Kerk zie aan ‘de kogel’. Mijn gids heeft mij de weg gewezen én informatie gegeven over iets wat ik eerst niet wist. De Grote Kerk is voor mij nooit meer hetzelfde. En die ervaring geef ik graag door! Niet over bezienswaardigheden in Dordrecht, maar over jou en je onderneming! Dat is mijn rol, daar krijg ik energie van!

De kogelgaten

Want ken jij de kogelgaten van je onderneming? Als ik een paar schoten mag doen:

  • Heb je je voorlopige belastingaanslag 2021 al aangevraagd, ter voorkoming van minimaal 4% boeterente?

  • Wist je dat je bedrijfspand vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C moet hebben? En dat er een energiebesparingsplicht geldt vanaf 2023?

  • 85% van de ondernemers past middeling van belasting niet toe. Doe jij dit? Dit is interessant bij wisselende inkomsten in de afgelopen 3 jaar;

  • Benut je de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) volledig? Interessant voor jou en je werknemer;

  • Heb je vermogen in box 3, bestaande uit spaargeld, vastgoed of beleggingen? Houd dit jaar de belastingaanslag goed in de gaten, want de belastingheffing box 3 gaat volledig op de schop. Maak tijdig bezwaar.

Gids in ondernemen

Het verhaal met de gids is nog niet afgelopen. Na mijn verbaasde reactie zei hij, hard lachend: ‘Wat denk je zelf? Vanaf het water in de achterkant van de kerk?’ Ik zuchtte, beseffend dat een goed verhaal niet altijd het juiste verhaal is. Juist dat bewijst het belang van een goede gids!

Aangenaam, Henri van de Ree van Visser & Visser Dordrecht. Jouw gids in ondernemen, jouw sparringpartner in het stellen van de juiste vragen en adviseur in het oerwoud van allerlei regels. En als het even kan vertel ik graag een sterk verhaal ;-)

Mag ik ook jouw gids worden? Wat mij betreft is de kogel al door de kerk!

Auteur
Henri van de Ree MSc RA
Accountant