Business Leadership Forum in Edinburgh

dinsdag 13 juni 2023

Van 7 tot en met 9 juni bezochten onze collega’s Wajid Hassan en Manuel de Jong de Business Leadership Forum in Edinburgh, Schotland. Een internationale conferentie die in het teken stond van netwerken (met collega’s uit maar liefs 19 landen) en aan de hand van boeiende sprekers nadenken over thema’s die ons vandaag de dag bezighouden: economie, technologie en personeel. Wat nemen onze collega’s mee uit deze conferentie? Wij laten Wajid en Manuel aan het woord.

De kracht van een persoonlijke band met buitenlandse collega’s

Op onze internationale praktijk werken wij enkel aan internationale vraagstukken op het gebied van belastingen, accounting en audit. Wij kunnen daarin niet zonder de kennis en expertise van onze PrimeGlobal-collega’s. Het is mooi deze collega’s op een conferentie te ontmoeten en een persoonlijke band op te bouwen. Dat leidt tot betere samenwerkingen en daarmee ook meer toevoegde waarde voor de gezamenlijke klanten die wij bedienen.      

Economie: we moeten wennen aan een nieuwe economische werkelijkheid waarbij de inflatie deels structureel is

Alex Brandeth, een vermogensbeheerder uit Manchester, nam ons mee in de belangrijkste economische ontwikkelingen, waaronder inflatie. De inflatie zal gedurende 2023 waarschijnlijk verder afvlakken maar een deel zal blijvend zijn: een nieuwe economische werkelijkheid waar we aan zullen moeten wennen door factoren zoals de stijgende rentes en de-globalisatie.

Technologische ontwikkelingen: kunstmatige intelligentie

Jeremy Hyman nam ons mee in ChatGPT en liet ons vooral de praktische aspecten en kansen zien die deze technologie biedt voor alle sectoren. Jeremy liet ons bijvoorbeeld zien hoe je ChatGPT bepaalde analyses kunt laten uitvoeren door middel van Excel-spreadsheets die je kopieert in ChatGPT. Waar wij relatief veel tijd nodig zouden hebben voor het maken van een goede planning of werkverdeling bijvoorbeeld of inzicht in de meest belangrijke klanten voor het bedrijf in de komende maanden of jaren, heeft ChatGPT dat met de juiste data in enkele seconden geanalyseerd. In een tijd dat personeel en tijd steeds schaarser worden kan het een kans zijn ons meer door data te laten leiden.

Personeel vinden en binden

Rondom personeel hebben we aan de hand van diverse sprekers en round tabels stilgestaan bij de steeds groter wordende uitdaging goed personeel te vinden en die te binden. Diverse factoren spelen hierbij een rol: schaarste aan personeel, een nieuwe instromende generatie, leidinggeven op afstand bij veel thuiswerkende collega’s, etc. Eén van de belangrijkste conclusies die we uit de sessies meenemen is dat persoonlijke en soms op maat gemaakte aandacht steeds belangrijker wordt om mensen te behouden en te binden aan de organisatie. Met name een flexibele opstelling vanuit de werkgever wanneer het gaat om de werk/privé balans of thuiswerken is bij de nieuw instromende generatie Z belangrijk. Daarnaast biedt technologie een kans om repetitief werk te verminderen en mensen een meer uitdagende en bevredigend pakket aan werkzaamheden te geven.

Loopt u privé of zakelijk tegen internationale fiscale- of accounting vraagstukken aan? Neem dan contact op met één van onze collega’s van Internationaal. Via het PrimeGlobal-netwerk waar wij als kantoor bij zijn aangesloten zijn deze collega’s in staat welk vraagstuk waar ter wereld ook voor u op te lossen.

Auteur
Manuèl de Jong LLM
Belastingadviseur