Ben ik nog wel de juiste persoon op de juiste plaats

vrijdag 21 juli 2023

Je hebt mensen die alles kunnen. Ze zijn goed in het leggen van verbinding, zijn empathisch, kunnen ook strak sturen op resultaten, begrijpen hoe informatiesystemen werken, zijn commercieel en zo kan ik nog even doorgaan. Echter de meeste mensen kunnen niet alles. Zelf hoor ik helaas ook bij ‘de meeste mensen’. Nu is het volgens mij helemaal niet zo’n probleem dat ik niet alles kan. Het wordt pas een probleem als ik ten onrechte denk dat ik het wel kan. Of als ik vind dat ik het moet kunnen of dat mijn omgeving vindt dat ik het moet kunnen.

 
Wij komen regelmatig medewerkers tegen bij onze klanten die dingen doen waar ze helemaal niet goed in zijn. Als ze denken dat ze het wel kunnen zijn ze ‘onbewust onbekwaam’. Als ze weten dat ze het niet kunnen maar van zichzelf of van hun omgeving wel moeten zijn ze ‘bewust onbekwaam’. In beide gevallen zijn ze niet gelukkig in het werk. Maar de gevolgen zijn nog groter. Het leidt niet alleen tot ongelukkige medewerkers maar het staat ook de groei en ontwikkeling van de organisatie in de weg. We zouden veel harder kunnen gaan als iedereen datgene doet waar hij ook goed in is.

Vraag jezelf regelmatig af; ben ik nog de aangewezen persoon om deze taken uit te voeren die bij mijn rol horen?


Zelf had ik ook zo’n momentje. Onze organisatie groeit hard. Dat vraagt om meer beheersing dan voorheen. Maar ik ben helemaal niet goed in het uitvoeren van management taken. Als founder van ons team krijg je dat er ‘gratis’ bij. Maar ik stond wel de professionaliteit van onze organisatie in de weg. Gelukkig heeft een collega ‘het management’ van mij overgenomen. Iedereen blij.


Klopt het in uw organisatie een beetje? Of is het allemaal zo ontstaan? Is het allemaal rond personen georganiseerd? Je voelt zelf wel aan of het een geoliede machine is of dat het houtje-touwtje georganiseerd is. Werkt het ondanks jou of dankzij jou? Als je een echte leider bent, kijk je regelmatig in de spiegel en geef je zelf het voorbeeld. Jij blij en de hele organisatie blij. Dat wens ik iedereen!

Auteur
Hans Silfhout
Adviseur