Belastingvriendelijk bouwen aan uw pensioen
Bent u ondernemer of werknemer en wilt u op een fiscaal voordelige manier bouwen aan uw pensioen? Dan hebben wij goed nieuws voor u. In 2023 zijn de regels gewijzigd rondom uw jaarruimte en de reserveringsruimte. Hierdoor zijn uw mogelijkheden toegenomen om fiscaal voordelig te sparen voor uw oude dag. Hoe dit precies werkt en wat de exacte gevolgen zijn, leest u hier.
Lijfrenteverzekering
Om het opbouwen van uw pensioen als ondernemer te faciliteren, is het mogelijk om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Voor een lijfrente betaalt u in de opbouwfase lijfrentepremies. Vervolgens wordt de opgebouwde lijfrente bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd in vaste bedragen per maand uitgekeerd. Overigens is daarin maatwerk mogelijk zoals het eerder in laten gaan van de lijfrente-uitkeringen mocht u kiezen om vervroegd met pensioen te gaan.
De premie die u betaalt voor uw lijfrente is onder voorwaarden aftrekbaar van uw box 1-inkomen (bijvoorbeeld winst uit onderneming of salaris). Het bedrag wat u mag aftrekken van uw inkomen wordt bepaald door de jaarruimte.
Jaarruimte
In de belastingwetgeving is bepaald hoeveel lijfrentepremie u jaarlijks in uw aangifte inkomstenbelasting in aftrek kunt brengen. De ruimte om de premies af te trekken wordt jaarruimte genoemd. De hoogte van uw jaarruimte is vanaf 2023 aanzienlijk toegenomen waardoor u ten opzichte van 2022 aanzienlijk meer lijfrentepremies in aftrek kunt brengen. Indien u tegelijkertijd via uw werkgever pensioen opbouwt, dan wordt uw jaarruimte daardoor kleiner. Uw externe pensioenopbouw heeft dus effect op de lijfrentepremies die u maximaal in uw aangifte in aftrek kunt brengen.
Reserveringsruimte
Mocht u in de afgelopen jaren voldoende jaarruimte hebben gehad om lijfrentepremies te kunnen aftrekken maar heeft u deze mogelijkheid niet benut, dan komt deze jaarruimte nog niet direct te vervallen. Uw onbenutte jaarruimte kunt u vanaf 2023 nog 10 jaar lang gebruiken om lijfrentepremies in aftrek te kunnen brengen. Jaarruimte uit een eerder jaar wordt reserveringsruimte genoemd. Het benutten van uw reserveringsruimte is wettelijk gemaximeerd. Vanaf 2023 is ook dit maximum verruimd (van ca. € 8.000 naar € 38.000), waardoor u dit jaar nog een behoorlijke inhaalslag kunt maken in het opbouwen van uw pensioen.
Fiscaal voordelig bouwen aan uw pensioen
Het benutten van uw jaarruimte en reserveringsruimte is vooral interessant als u nu met uw box 1-inkomen belast wordt tegen het hoogste tarief (49,5%). Tegen dit tarief kunt u dan de lijfrentepremies in aftrek brengen. Zodra de lijfrenteverzekering tot uitkering komt en uw overige pensioeninkomen beperkt is, zal het toepasbare belastingtarief substantieel lager zijn dan 49,5%. U verschuift dus een deel van de inkomstenbelastingheffing naar de toekomst omdat u verwacht dat het dan toepasbare tarief lager is. Het verschil tussen deze belastingtarieven levert u belastingbesparing op.
Deze regeling geldt voor alle belastingplichtigen die nog niet langer dan 5 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. In het algemeen heeft u als ondernemer het meeste profijt van deze regeling nu u door de afschaffing van het pensioen in eigen beheer en de fiscale oudedagsreserve nauwelijks mogelijkheden hebben om te sparen voor uw pensioen. Maar als u in loondienst werkt, kunt u hier ook profijt van hebben. Let dan wel op dat eventuele pensioenopbouw via uw werkgever invloed heeft op de hoogte van uw jaarruimte.
Tot slot
Bent u nieuwsgierig geworden of de verruiming van de jaarruimte en reserveringsruimte u fiscaal voordeel kan opleveren? En wilt u daar nog dit jaar mee aan de slag? Wij denken daarin graag met u mee. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kunnen wij uw situatie in kaart brengen om samen met u een plan te maken hoe u belastingvriendelijk kunt bouwen aan uw pensioen. Neem hierover vrijblijvend contact met een van de belastingadviseurs van Visser & Visser.
*Deze blog is geschreven door Jelle Meijer en Sander Dik, Belastingadviseurs bij Visser & Visser.