Audit Quality Kick-off 2021: fraude, corruptie en expeditie Robinson

donderdag 30 september 2021

Kwaliteitscultuur, fraude opsporen, op ballonnen schieten met pijl en boog, IT in de audit, vuur maken uit bijna niets, corruptie constateren en een mijnenveld ontcijferen: dit en meer kwam aan bod op de audit quality kick-off van het seizoen 2021-2022.

Zoals ieder jaar werd het auditseizoen ingeluid door een quality kick-off waarbij de gehele auditdiscipline aanwezig was. Dit jaar trapten we af In de Houtzagerij, een prachtige locatie in Hardinxveld-Giessendam, gelegen aan de rivier de Merwede. De auditcollega’s van alle vestigingen (Barneveld, Dordrecht en Goes), verzamelden zich om negen uur ’s ochtends in de ontvangsthal, waar ze werden begroet met een taartje en een toespraak. Wilbert Snoei mocht de dag openen, en introduceerde hierbij één van de belangrijke thema’s van de dag: het opsporen van fraude. Hierbij stelde hij, aan de hand van de rechtszaak van Elizabeth Holmes, de vraag: wanneer is iets een misdaad, en wanneer is iets een mislukking? Met dit stof tot nadenken werden de audit-collega’s op pad gestuurd, ieder naar zijn eigen cursus.

De wondere wereld van statistiek

Het ochtendprogramma en het programma van het eerste gedeelte van de middag kende een tweesplitsing. Voor alle medewerkers met de functie Junior Assistent-Accountant was er een plek gereedgemaakt op het buitenterrein van de locatie. In een tent werd kennis met elkaar gedeeld, terwijl de collega's konden genieten van het rustige geruis van de rivier op de achtergrond. Een aantal onderwerpen kwam aan bod: het Assurance Quality Plan en het Handboek Assurance door Wilbert Snoei, de integratie van IT in de audit en het thema transactiestromen door Tina Tsang-Fong en het opsporen van corruptie binnen bedrijven door Peter Westerduin. Deze presentaties bevatten stuk voor stuk een theoretisch kader vanuit de wet- en regelgeving en praktische handreikingen welke de junior assistenten allen in hun dagelijkse werkzaamheden kunnen gebruiken. Daarnaast heeft Robert van Beveren de junioren meegenomen in de wondere wereld van de statistiek, en wel toegespitst op het fenomeen steekproef en hoe men hierbij het programma Jeffrey’s Amazing Statistics Program, of kortweg JASP, kan gebruiken.

Voor alle medewerkers die een titel hoger dan junior Assistent-Accountant op zich dragen (of om Roberts woorden te gebruiken: voor de bejaarden) was er een vergelijkbaar programma ingericht, dat plaatsvond in één van de zalen van de locatie. Zij werden allereerst meegenomen in een presentatie over corruptierisico’s door Peter van Leusden, een partner bij Compliance B.V. die als externe spreker graag zijn kennis met deze groep deelde. Het Assurance Quality Plan en het Handboek werd met hen besproken door Corné Schipper, het thema IT in de audit is gepresenteerd door Tina Tsang-Fong en het thema-OKB op transactiestromen is uitgelicht door Niels Terlouw.

Ontspanning

Na deze cursussen was het tijd om voor beide groepen gezamenlijk iets te gaan doen, namelijk een serie teambuildingactiviteiten, die tevens werden verzorgd door de locatie. De medewerkers werden meegenomen voor een viertal activiteiten in het thema van Expeditie Robinson. Het maken van een vuurtje met een gering aantal materialen en boogschieten deden zeker denken aan expeditie-achtige taferelen. Mocht het zo zijn dat men op een soortgelijke expeditie ook een mijnenveld van touwtjes zou moeten uitvogelen en zich al varend in een RIB-boot over een golvende rivier zou begeven, dan hebben deze activiteiten zonder twijfel ook de juiste naam gedragen.

Na gedane arbeid is het goed eten, wat na het groepsfotomoment zeker het geval was. Op twee prachtige Ofyr barbecues werden vele soorten vlees en allerlei andere maaltijden bereid, waar men ontzettend van heeft genoten. Na van het dessert te hebben genoten rondom het kampvuur, begaf iedereen zich richting huis, vol goede moed en boordevol kennis voor het volgende auditseizoen.

Kijk op www.werkenbijvisserenvisser.nl voor onze vacatures!

Auteur
Visser & Visser
Accountants en adviseurs