Aangenaam, ik ben Harold!

woensdag 17 augustus 2022

Bij Visser & Visser werken echte mensen. Mensen die naast hun zakelijke rol binnen Visser & Visser ook hobby’s, passies en andere rollen hebben. Onze collega’s een beetje beter leren kennen? In dit blog de twee kanten van Harold van den Berge, partner en fiscalist bij Visser & Visser Middelharnis én golfliefhebber.

Samen met je klant de golfbaan op

‘Ik ben altijd een sportmens geweest. Via een klant ben ik tien jaar de golfbaan in gestapt zonder serieuze ambities, maar vanaf het eerste moment had het me te pakken. Ik ben eraan verslingerd geraakt. Het is ontspannend, goed te combineren met werk en de kunst is om je eigen techniek steeds weer te verbeteren. Dat laatste blijft een grimmig proces; Een goede bal is geen garantie voor een volgend succes. De volgende bal kan ook gewoon een plons worden. Het geluk van een hole-in-one te slaan heb ik nog niet mee mogen maken. Zoiets is een once-in-a-lifetime-experience. Ik geniet evengoed van paar goede ballen. Het geeft toch steeds weer een kick als die bal doet wat je vooraf in gedachten had. Ik speel voornamelijk in Melissant bij de club waar ik lid ben, maar sla ook graag een balletje op vakantie in het buitenland. Kreta is misschien wel de meest bijzondere baan waar ik gegolfd heb, middenin de bergen waar de roofvogels onder je doorvliegen en je de bal over kloven heenslaat. Golf is bij uitstek geschikt om samen met anderen te spelen. Met ons business abonnement ga ik regelmatig samen met een klant of relatie de baan in. Het is een heel ontspannen manier van elkaar ontmoeten. Je praat met elkaar weer eens bij over de ontwikkelingen binnen de onderneming en over de privésituatie. En ondertussen geniet je allebei van het spel en de omgeving, dat is toch mooi!’

Persoonlijk adviseur

‘Mijn werk kent twee kanten: de inhoudelijke en de persoonlijke kant. Ik kan van beide kanten genieten, maar zie mijzelf vooral als persoonlijk adviseur van de ondernemer. Met de nadruk op het persoonlijke. Als ondernemers met vragen bij mij komen over het eventueel verkopen van het bedrijf of doorgeven van vermogen, dan ben ik in mijn element. Ik zorg ervoor dat de ondernemer zijn plannen kan realiseren zonder dat de fiscaliteit in de weg zit. Daar denk ik graag in mee. Dat doe je niet vanachter je bureau, maar door met die ondernemer in gesprek te gaan. Mijn kwaliteit ligt in het kunnen vertalen van iets dat heel ingewikkeld is naar de concrete situatie van de klant. Ik weet exact wat een klant wel en niet wil horen. De ondernemer zo weinig mogelijk belasting laten betalen, dat is niet persé het ultieme doel. Wat ik belangrijker vind is dat de ondernemer rust heeft en een goed gevoel bij de keuzes die hij samen met mij maakt. Dat hij ’s nachts lekker slaapt, omdat hij weet dat het fiscaal en financieel goed geregeld is. Ik zeg wel eens: Ik ben een concurrent van Hästens Bedden, ik verkoop goede nachtrust.’


Auteur
Mr. Harold van den Berge
Partner